NA OVU PORUKU NA FEJSBUKU NIKAKO NE ODGOVARAJTE Skinuće vam sve pare sa računa, a jedna žena iz Srbije ostala je i bez kuće
Foto: printscreen/tvprva

Prevare na Fejsbuku i Instagramu postale su dominantan način regrutovanja naivnih korisnika radi sticanja materijalne koristi, a srpski stručnjaci za bezbednost su objasnili kako funkcionišu i izneli nekoliko zaista zastrašujućih slučajeva. 

Koje su najčešće prevare preko Fejsbuka i Instagrama u Srbiji, i kako je jedna žena ostala bez 100.000 evra i morala da proda kuću, samo zato što je nasela na jednu od njih? To su u Jutarnjem programu objasnili IT stručnjak Vojislav Rodić i Milan Maglov, konsultant i ekspert iz oblasti digitalnog marketinga.

Sve češće korisnici dobijaju ovakvu poruku, sa profila osobe koju zaista poznaju, što je novitet. U poruci piše da osoba navodno ne može da upotrebi karticu za bankomat niti bankovnu aplikaciju koju ima, pa traži "malu uslugu" - slikanu karticu sa obe strane, pa će vratiti novac. Ranije su se takve poruke slale sa nepoznatih adresa, a sada ćete pomisliti da vam zaista piše neko koga znate. I ako nasednete, odoše pare!

NA OVU PORUKU NA FEJSBUKU NIKAKO NE ODGOVARAJTE Skinuće vam sve pare sa računa, a jedna žena iz Srbije ostala je i bez kuće

Foto: printscreen/tvprva

 

Haker ili više njih "zauzmu" profil prave osobe a onda njenim prijateljima šalju ovakvu poruku. Žrtva nasedne i pošalje podatke sa kartice, koja potom ekspresno bude očišćena od sredstava. I to nije sve!

"Najviše se mi plašimo hakera koji će to uraditi na najmodernije načine, a to je najređe. Najčešće sami nesvesno damo svoje podatke. Postoje složenije priče, recimo bračni par želi da ide u inostranstvo. Stupe u kontakt sa agencijom, telefoniraju, skupljaju dokumentaciju. I onda treba da popune formular a loguju se na neki link koji su dobili, gde piše da ostave podatke sa Fejsbuk profila. Često vam mnogi servisi nude da ili otvorite novi nalog, ili upotrebite postojeći Gugl ili Fejsbuk nalog, a tu mrežu koristi 3,5 milijardi ljudi. Posle par minuta vam je blokiran pristup nalogu i cela prethodna priča, gde ste vi bili uljuljkani obimom, profesionalnošću, navodnom prilikom za rad u inostranstvu, sve je služilo prevari"; objasnio je Rodić.

Neko će reći, pa šta ima da se ukrade s mog profila, slike sa rođendana i letovanja? Ali vaš profil postaje oružje za dalje prevare.

"Vi ćete reći, nemam ništa bitno na profilu, ali i nije to poenta. Vaš nalog će se koristiti za dalju prevaru. Hakeri zato i ne otvaraju nove, lažne naloge iako je to lako. Važno je da se ukrade nalog koji postoji godinama, ima interakciju, prijatelje... Jer čim vi vidite nalog koji postoji par meseci, sa par slika i malo prijatelja, biće vam sumnjiv. A pravi profil, kada ga preuzmu, blokiraju prijatelje i počnu da ga koriste za prevaru uz pomoć neke usluge ili proizvoda. Pa, meni su se obraćale navodne žene iz američke vojske, to je trajalo par meseci. Pa sve predsednici i članovi upravnih odbora banaka iz jugoistočne Azije", opisao je Rodić neke od prevara.

Kako su nekad izgledale prevare

"Sećate li se kako su pre 40 godina izgledale prevare? Priđe vam neko na stanici autobusa, ili u vozu. Pa započnete priču, sve mu kažete ko ste i šta ste. Pa se požalite, skupljate za kombajn, ali su delovi skupi. A ta osoba kaže da je šurnjaja upravnika Carine i da će vam sve srediti, naravno za novac. Sada nasuprot vas nisu takvi pojedinci, već čitave organizacije, oni imaju i stručnjaka za IT i psihologe, isplati im se da budu organizovani", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading