Evo šta znači kad vam "igra" oko: Znate šta lekari kažu za to, ali evo šta veruje naš narod!
Foto: Shutterstock

U narodu su raširena mnoga verovanja o tome što znači kad vam koji deo tela zatreperi. Mnoge svakodnevne pojave ljudi su u stara vremena povezivali sa proricanjem budućnosti, a te "teorije" još i danas mogu se čuti od naših baki i deka.

Ako vam "zatreperi"

Čelo između očiju – ići ćete na put

Gornji deo desnog uha – očekujte borbu i svađu

Gornji deo levog uha – dobićete dobru vest

Desna obrva – vaša deca će napredovati

Leva obrva – blagostanje i sreća

Obe obrve – očekujte veselje

Desno oko – sve što poželite to će vam se i ostvariti

Levo oko – doživećete poštovanje

Gornji kapak desnog oka – veselje u porodici

Donji kapak desnog oka – sklopićete novo prijateljstvo

Gornji kapak levog oka – dobićete muško dijete

Donji kapak levog oka – loša vest

Celi nos – loše vesti i bolest

Jedna strana nosa– imaćete velike brige

Gornja usna – stići će vam gosti

Donja usna – dokazaćete da ste u pravu

Obe usne – ljubićete se sa nekim

Međutim nauka ima objašnjenje ta ovu pojavu. Ne radi se zapravo o igranju oka, već o mišićima vašeg kapka. On može da se pomera usled nedostatka sna, stresa, dehidracije, a to su samo neki od uzročnika.

Šta je treperenje oka?

Uprkos nazivu, vaše oko se uopšte ne kreće. Pomera se očni kapak. Treperenje očnih kapaka je prilično uobičajeno i obično se ne treba brinuti zbog toga. Stanje privremenog ili dugotrajnog treperenja oka se naziva miokimija i rezultat je nevoljnog zatajenja neurona koji stimulišu mišiće vaših kapaka.

Šta uzrokuje ovu pojavu?

Postoji nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih vaši kapci trepere. Stres, višak kofeina, dehidracija, umor, naprezanje očiju, alkohol, suvo oko, problemi sa ishranom, alergije.

Veoma retko, treperenje oka može biti znak određenih poremećaja u mozgu i nervu, ali onda je ono propraćeno drugim znakovima i simptomima.

Treba potražiti medicinsku pomoć ako treperenje traje duže (jedna do tri nedelje), i ukoliko se dešava na drugim delovima lica, a oči su crvene, otečene ili imaju iscedak.

Kako zaustaviti igranje oka?

Očigledan odgovor je da se regulišu potencijalni uzroci treperenja oka da bi se videlo da li to pomaže. Više spavajte, smanjite količinu kofeina, zadržite oči hidrirane kapljicama i učinite sve što možete da smanjite stres. Neki kućni lekovi uključuju  držanje hladnih ili toplih obloga za oči. Međutim, stanje se uglavnom rešava samo od sebe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading