NAJJAČI LEPAK NA SVETU Naučnici napravili masu od materijala koji SVI imamo kod kuće!
EPA/FRIEDEMANN VOGEL

 

Novi lepak se može reciklirati i zadržava svoje performanse na temperaturama do 200 stepeni, pa se može aplikovati i na visokim temperaturama, prenosi portal Građevinarstvo.


Kako je navedeno, prednosti lepka u industriji i zaštiti životne sredine su u uštedi resursa i smanjenju otpada.

Njime se mogu vršiti popravke ili ispravljati skupe greške, a onda se može ponovo obraditi za novu upotrebu u izazovnim aplikacijama.

Istraživači su kao polaznu tačku koristili polistiren-b-poli(etilen-ko-butilen)-b-polistiren ili SEBS, gumeni polimer, koji se može naći u četkicama za zube, ručkama upravljača i pelenama.

Naučnici su ga opremili novim moćnim svojstvima promenom njegove hemijske strukture i korišćenjem tehnike spajanja nanočestica silicijum dioksida i polimera uz pomoć jedinjenja zvanih borni estri.

Kao rezulatat dobijen je novi umreženi kompozitni materijal, nazvan SiNP, a dinamičkim umrežavanjem postiže se premošćavanje tipično nekompatibilnih materijala.

Borni estri su ključni za ponovnu upotrebu lepka jer omogućavaju da se umrežene veze formiraju i prekidaju više puta.

Ove umrežene veze se zapravo pomeraju unutar novog materijala, što mu omogućava da prianja na površine dovoljno snažno da kvadratni centimetar može da izdrži otprilike 130 kg tereta.

Testovima žilavosti i pokušajima odvajanja materijala silom, utvrđeno je da ovaj lepak prevazilazi sve komercijalno dostupne lepkove i da je jedan od najtvrđih ikada napravljenih materijala.

Kako je preneseno naučniči su objasnili da je jak lepak teško dizajnirati jer mora da bude i fleksibilan, te je izazov bio dodati čvrstinu fleksibilnom materijalu, a da ne izgubi na snazi.

Pretpostavka je da će naći primenu u vazduhoplovstvu, automobilskoj industriji i građevinarstvu, te se s toga sada radi na komercijalizaciji i poboljšanju tehnologije.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

Komentari (0)

Loading