POSTOJI NA SVIM KONTINENTIMA Evo zašto se veruje da "kucanje o drvo" donosi sreću, a zašto je bitno 3 puta
Shuterstoock

Ovaj običaj potiče iz 19. veka i u svakoj kulturi postoji različito objašnjenje.

Praznoverje “kucanje u drvo” poznaje nekoliko kultura, koje veruju da će se time prizvati sreća ili odbiti nesreća.

Jedno od najčešćih objašnjenja je da ovaj običaj potiče iz vremena Kelta, koji su verovali da bogovi žive u stablima drveća.

Najverovatnije su tako pokušavali da dobiju zaštitu od natprirodnih bića i oraspolože se. Po drugim autorima, želeli su da se zahvale za dobro raspoloženje koje ih prati.

Kod hrišćana se ovaj fenomen povezuje sa Hristovim raspećem, odnosno drvo o koje kucaju povezuju sa drvetom na kom je On bio razapet.

Prema većini teorija "kucanje o drvo" je povezano sa natprirodnim bićima, ali u različitom kontinentima. Istoričari međutim, smatraju da je ovaj običaj povezan sa novijim vremenom.

Razne varijante ovog običaja

U Španiji, drvo se dodiruje nakon događaja koji bi mogao doneti lošu sreću. Amerikanci i Britanci često drže ruku na drvetu nekoliko sekundi, a ponekad samo pokucaju.

U Rumuniji se veruje da se loše stvari mogu izbeći kucanjem u drvo, u Bugarskoj kucanjem u drvo da se izbegnu loše vesti, dok se u zemljama bivše Jugoslavije uglavnom kuca (tri puta) da bi se potvrdilo nešto dobro, odnosno kako ne bi pošlo po zlu ("da kucnem u drvo“ ili "da se ne urekne").
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading