"MOGU U NJIMA DUGO DA PEŠAČIM..." Kakvu tajnu kriju cipele koje je nosio patrijarh Pavle čak 30 godina?
Foto: Printscreen

Ako je patrijarh Pavle nadaleko bio poznat po nečemu onda je to po svojoj skromnosti. Bio je čovek koji ne voli skupe poklone, povlastice, rado je koristio gradski prevoz i uvek sam vodio računa o svojoj odeći i obući. 

Jedna interesantna priča koju i danas često možete čuti među sveštenicima i monasima jeste o čuvenim cipelama patrijarha Pavla.

 

 

Iako je bio skromno obučen, patrijarh Pavle je uvek imao lake, udobne i besprekorno čiste cipele. Ni godine ga nisu sprečile u njihovom nošenju, pa je tako "tabanao uzduž i popreko" po Beogradu, a građani će vam reći da je neretko umeo i da potrči, pogotovo onda kada je trebalo da stigne za tramvaj ili autobus.

Patrijarh Pavle je svoje cipele nosio čak 30 godina.

Jednom su ga pitali o njegovim neobičnim cipelama, na šta je patrijarh odgovorio - Jeste, udobne su, mogu u njima dugo da pešačim.

– Gde ste ih kupili? - nastavili su.

– Eh, kupio! – odmahnuo rukom patrijarh Pavle i time stavio tačku na razgovor.

Kasnije se doznala istina o čuvenim kožnim cipelama od strane njegovih bliskih ljudi. Naime, radilo se zapravo o ženskim čizmama. 

patrijarh pavle

Alo

 

 

Kako je patrijarh Pavle došao do svojih cipela?

Patrijarh Pavle je pronašao kožne ženske čizme bačene blizu kuće svoje sestre. Primetio je da su čizme stare, ali očuvane, te ih je pokupio. On je u svojoj maloj radionici od njih napravio cipele za sebe.

Malo je poznato da je patrijar Pavle bio i obućar, te da je često sebi popravljao, ali i pravio cipele. Kako kažu, zanatu ga je naučio jedan obućar u blizini Patrijaršije. Međutim postoji još jedna priča, a to je da je patrijarh Pavle zanatsku veštinu stekao u manastiru.

Kao što smo već pomenuli. jedna od njegovih vrlina je bila skromnost, pa je tako smatrao da nema potrebe da kupuje sebi cipele i na taj način "pravi štetu" crkvi. Iz tog razloga, patrijarh Pavle je sam sebi pravio i popravljao cipele za života.

Ovako je govorio Patrijarh Pavle

Prilikom ispraćanja jedne srpske crkvene delegacije u Ameriku, patrijarh Pavle ispratio je rečima - Idite tamo i nemojte govoriti da smo najbolji narod, ali nemojte ni da pristanete na to da nas smatraju za najgori narod!

- I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, ali da me ponizi nema čoveka na ovom svetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna, čovek ima stabilnost.

- Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading