OVE TABLETE ZA GORUŠICU OŠTEĆUJU SRCE Doktori otkrili šta se dešava u telu onih koji ih piju
Foto: Pixabay

Jedan od rizika uzimanja bilo kog leka je što jedno leči, a u isto vreme nanose štetu drugom organu. Čini se da je to neizbežan deo jer nema efikasnog leka koji je lišen nuspojava. Ali je pitanje da li su neželjena dejstva blaga, teška ili čak smrtonosna. Takvi su pojedini lekovi protiv gorušice jer njihovom redovnom upotrebom se narušava nivo magnezijuma u organizmu. A to nikako nije dobro za srce.

"Kada ih uzimate duže vreme, oni ometaju apsorpciju magnezijuma", objašnjavaju stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu.

"Kao rezultat, nivo magnezijuma je snižen što može biti veoma opasno po zdravlje."

Lekari su objasnili da deficit ovog minerala prati i smanjen nivo kalcijuma i kalijuma, što je takođe veoma opasno za srčani mišić. Pored toga, povećava se rizik od svih vrsta anemije i srčanog udara.

O tome koliko je magnezijum važan za zdravlje, svedoče i brojne studije. Pa tako, ovaj mineral je od ključne važnosti za mnoge telesne funkcije, uključujući regulaciju visokog krvnog pritiska.

Studije su pokazale da se kod učesnika koji su primali 300-500 mg dodatnog magnezijuma tokom dva do tri meseca poboljšao krvni pritisak u poređenju sa učesnicima koji su uzimali placebo. Studija je obuhvatila 34 klinička ispitivanja nad više od 2.000 ljudi i otkrila snažnu vezu između unosa magnezijuma i smanjenja pritiska.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading