PEĆINA ČIJA LEPOTA ODUZIMA DAH U njoj se krije čudesna voda, ko je popije brzo će stati na ludi kamen!
Foto: RINA

Ipak, do pojedinih lokacija čije lepote oduzimaju dah možete doći samo ukoliko dobro poznajete teren i u pratnji čuvara zaštićenog područja. Ušački pećinski sistem je jedna od njih. Sastoji se od Ušačke i Ledene pećine koje se spajaju kroz jamu Bezdan i sa dužinom od preko šest kilometara  je najveći pećinski sistem u Srbiji.

- Ledena pećina sastoji se iz dvanaest dvorana, od kojih su dve potpuno uređene za posetioce ukupne dužine od 550 metara. Prva dvorana koju nazivamo još i "crvenom", prepuna je pećinskog nakita. Tu se mogu videti bigrene kadice, a prema pojedinim verovanjima ukoliko neko popije vodu iz nje vrlo brzo će se udati ili oženiti.  Takođe, u prvoj dvorani montirani su uređaji kojim se meri temperatura vazduha, vazdušni pritisak i ovo je prva pećina u Srbiji koja ima takve uređaje - rekao je Steva Radovanović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

PEĆINA ČIJA LEPOTA ODUZIMA DAH U njoj se krije čudesna voda, ko je popije brzo će stati na ludi kamen!

Foto: RINA

 

 

Do ovih pećina može se stići na čamcu, ploveći Uvačkim jezerom. Temperatura je konstantno osam stepeni i preko leta i preko zime. Iako mnogi u prvi mah pomisle da Ledena pećina nosi naziv zbog hladnoće, to nije tačno, jer je ime dobila kristalnim zidovima, koji su potpuno beli od količine pećinskog nakita.

 Druga dvorana je  sasvim drugačija od prve, nazivamo je još  i dvoranom senki zbog toga što upravo gde god da se zagledate u stene može primetiti neki lik koji kod nekih uliva strah, a kod nekih oduševljenje. Pećina je  nastala pre 23-30 miliona godina, neka ozbiljnija istraživanja speleolizi su izvršili sedamedesetih godina prošlog veka, a tokom njih pronađene su četiri retke vrste slepih miševa, i posebna vrsta gusenice karakteristična za sistemu Pešterske visoravni - kaže Radovanović.

Ušački pećinski sistem dostupan je turistima, ali u ograničenom broju i na način na koji to dozvoljavaju pravni propisi i odluke Zavoda za zaštitu prirode Srbije i nadležnog ministarstva.

PEĆINA ČIJA LEPOTA ODUZIMA DAH U njoj se krije čudesna voda, ko je popije brzo će stati na ludi kamen!

Foto: RINA

 

 

Pećina mora najjednostavnije da se uredi kako se ništa ne bi narušilo unutar nje, počev od mikro klime. Unutra nema  dodatnih svetlosnih efekata, upravo zbog promene temperature, ulazi se sa lampama i mora ostati autentična i upravo zbog takvog doživljaja. Ovo je mesto koje zaista vredi posetiti.

Ovaj speleološki raj na jugozapadu Srbije obiluje izuzetno retkim biljnim i životinjskim vrtsma. Ispod jednog saliva je potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini, a tu je i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita. Brojni speleolozi peške su prošli tu deonicu dugačku preko šest kilometara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading