TURISTI IZ CELOG SVETA HRLE NA OVU MANIFESTACIJU U "veselim mašinama" u podnožju planine Kosmaj krčka se sve - od rakije, preko čvaraka, do pasulja!
Rina

Danas su obroci takvi da se kuvaju u malim šerpama, a nekad, u stara , dobra vremena, srpske domaćice kuvale su samo u kazanima, u kojima su se krčkali čvarci, pasulj pa i rakija kad joj dođe vreme.

Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće - hranu, i u mislima i u stomaku i za poneti.

Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca.

Na njoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana "Kosmajski kazan".

"Naše selo je jedno od retkih u Srbiji koje nije imalo svoju manifestaciju, sada se konačno to promenilo. Čitavo leto smo čekali da se okupimo, malo družimo i naravno uživamo. Ovde nema kuće u kojoj se ne sprema na veliko, a kako drugačije to uraditi nego u kazanu.

A da bi nešto imalo u kazan da se stavi, mora i da se gaji. Obori i štale su kod nas puni, pa tako nema tovljenika ispod 200 kilograma, a od njih bude mesa, slanine i naravno čvaraka. Kazandzije u Pružatovcu svakako imaju pune ruke posla", izjavio je meštanin, Dragan Mošić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading