BEOGRAĐANKA IMA NAJREĐE IME U SRBIJI Kada čuju kako se zove, ljudi je gledaju "belo", a kada saznaju značenje imena - nastaje muk
Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

– Rodila sam se kao četvrta ćerka u tradicionalnoj porodici na Kosovu. Moja baba, očeva majka, bila je „gazda u kući“, pa su tako i njene odluke poštovane. Upravo ona mi je dala ime Stadija, verujući da će time „prizvati“ bar jednog sina u našu porodicu – priča ova 61- godišnjakinja.

– Mnogo puta mi se dešavalo da me na nekom šalteru nazovu Tadijom, iako je to muško ime. U početku me je sve to malo nerviralo, ali sam vremenom „oguglala“ i sada mi je čak zabavno da ljudima objašnjavam kako se stvarno zovem i šta moje ime znači – objašnjava ova gospođa. Stadija je danas baka dva unučeta, kojima nije problem da izgovore njeno ime, iako jedno od njih – unuka – živi u Johanesburgu. Njeni najbliži je često zovu i nadimkom Caja, a ona se na to samo sa osmehne.

Ponosni je čuvar srpske tradicije

Ne smeta joj, naučila je da voli svoje ime i danas sa ljubavlju ističe da je, bar što se imena tiče, ona ponosni čuvar srpske tradicije. U Srbiji je u poslednje vreme uobičajeno da se deci daju retka i neobična imena. Tako razmišlja i jedan Stadijin komšija, koji joj je nedavno rekao da će ćerki, ako je bude imao, dati njeno ime.

– Najpre sam mislila da se šali, ali mi je on veoma ozbiljno odgovorio da je moje ime staro srpsko, a pritom jako retko, pa bi zbog toga bilo njegov izbor za žensko dete – kaže Stadija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading