GOLFSKA STRUJA PRED NESTANKOM "Posledice će biti katastrofalne, Evropa će najviše stradati!"
EPA

Novo istraživanje klimatskih naučnika pokazalo je da se Golfska struja opasno "gasi" - već sad se, naime, nalazi na najsporijoj tački u poslednjih 1.600 godina, a najnovija analiza ukazuje i na uznemirujuću činjenicu da se struja možda približava i svom konačnom nestanku.

- U prošlome veku otkrili smo značajan gubitak stabilnosti AMOC-a, severnoatlantske meridijalne cirkulacije, velikog sistema okeanskih struja, uključujući Golfsku struju, koja prenosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema severu Atlantika - upozoravaju stručnjaci. Inače, AMOC pokreće gusta, slana morska voda, ali topljenje slatke vode s ledene ploče Grenlanda znatno usporava spomenuto strujanje - šta više, taj proces događa se ranije nego što su klimatski modeli sugerisali.

GOLFSKA STRUJA PRED NESTANKOM

EPA

 

Urušavanje sistema Golfske struje imalo bi katastrofalne posledice za ceo svet - to bi pomerilo monsune prema Južnoj Americi i Zapadnoj Africi i ugrozilo milijarde ljudi, uzrokovalo bi sve veće oluje i snižavanje temperatura u Evropi, ali i podizanje nivoa mora na istoku SAD. Takođe bi se dodatno ugrozile amazonska prašuma i antarktičke ledene ploče.

Za sada je nemoguće predvideti datum ovakvog kolapsa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading