PRAVO REMEK DELO Jedina opservatorija drevnog sveta na Unesko listi svetskog nasleđa
Youtube/ Printscreen

Lokalitet Čankiljo, star 2300 godina, nalazi se u pustinji severnog Perua i jedan je od 13 svetskih mesta dodatih na listu spomenika kulture.

Trinaest tornjeva podignutih na grebenu karakteristični su za ovaj drevni kompleks podignut između 250. i 200. p.n.e. Tornjevi su služili kao kalendar koji je pratio kretanje sunca i tako beležio ravnodnevice i pomračenja ali i prilično precizno, dane u godini.

Na lokalitetu se nalazi i kompleks poznat kao Utvrđeni hram podignut na golom tlu rečne doline Kasma.

Ajvan Gezi, programski direktor Čankilja rekao je Gardijanu da je potpuno oduševljen priznanjem UN-ove agencije ali da nije iznenađen što se Čankiljo našao na listi.

"To je jedina opservatorija drevnog sveta za koju znamo da ima kompletan godišnji solarni kalendar", rekao je Gezi, arheolog koji dve decenije proučava i radi na lokalitetu.

"Tornjevi su postavljeni tako da se precizno poklapaju sa kretanjem sunca tokom godine sa dve vrlo definisane tačke gledišta. Ne postoji ništa slično kako u Amerikama tako ni u svetu", dodao je on.

Gezi je dodao da su "drevne civilizacije Perua praktikovale najsofisticiraniju astronomiju tog doba".

Svetski spomenički fond više od 10 godina radi sa peruanskom vladom i drugim organizacijama na zaštiti lokaliteta.

"Njegova važnost je relativno malo poznata, niko se nije bavio očuvanjem i sređivanjem lokaliteta", rekao je Benedikt de Montalur, predsedavajući fonda.

Stavljanje na Unescovu listu znači mnogima koji su neumorno radili na očuvanju ovog izvanrednog svetskog nasleđa, dodao je on.

Arheolozi veruju da je lokalitet napušten početkom prvog veka i da je bio zaboravljen do 19. veka. Nikakvi ljudski ostaci nisu pronađeni na lokalitetu i malo se zna o njegovoj kulturu.

"Znamo da je sagrađen u vreme velikog konflikta i društvenih nemira", rekao je Gezi koji veruje da je Čankiljo društvo proizvod "balkanizacije" koja je usledila posle kolapsa još starije Čavin kulture.

Čankiljo je treći peruanski lokalitet koji se našao na Unescovoj listi u ovom veku. Pre njega, status svetskog nasleđa su dobili sistem puteva drevnih Inka, Kapak Nan i najstariji grad na američkom kontinentu, Karal.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading