EGIPAT I ISPOD POVRŠINE VODE KRIJE VELIKE TAJNE: Pored drvenog broda, pronađeno je još jedno neverovatno otkriće koje oduzima dah!
Foto: Shutterstock

Takozvana galija, zajedno sa grobljem, otkrivena je ispod Sredozemnog mora u Thonis-Heracleion-u, gradu koji je davno potonuo.

Brod se naziva "brza galija", vrsta plovila sa velikim jedrom koje bi veslačima pomogao da dostignu veliku brzinu. Nedavno otkrivena brza galija duga je 25 metra se obično nalazi među drevnim plovilima koja su plovila rekom Nil .

"Potonuo je nakon što je udario u ogromni blok iz čuvenog hrama Amuna, koji je u potpunosti uništen kataklizmičnog događaja u drugom veku [pne]", rekao je tim arheologa u izjavi e-poštom koju je objavio Evropski institut za podvodnu arheologiju.

Taj "kataklizmični događaj" verovatno je bio zemljotres, reklo je egipatsko Ministarstvo turizma i starina u izjavi od 19. jula. Galija se sada nalazi ispod nešto više od 5 metara gline i ruševina od preostalog hrama.

Istraživači su koristili novi tip sonara da bi ga pronašli.

"Nalazi brzih galija iz ovog perioda i dalje su izuzetno retki", rekao je Frank Goddio, predsednik Evropskog instituta za podvodnu arheologiju, u izjavi instituta.

U brodu je pronađen i zlatni amulet i prikazuje Besa, egipatskog boga povezanog sa rađanjem i plodnošću. Drevni Egipćani su ponekad koristili slike ovog boga kako bi zaštitili žene koje rađaju i malu decu.

Brod je konstruisan posebnom tehnikom, u kojoj se komadi drveta sa izbočinama ,nazvanim čigre, stavljaju u komade drveta sa urezanim rupama nazvanim utorima. Rezultat je brod napravljen od drvenih delova koji se spajaju poput slagalice. Nije jasno koji je teret, ako ga je bilo, nosila galija kada je tonula.

Groblje

Na mestu ovog potonulog grada, arheolozi su takođe otkrili groblje koje je bilo u upotrebi još pre 2.400 godina. Tim je pronašao složeno ukrašenu keramiku, uključujući jedan komad na kojem izgleda da su naslikane slike talasa.

Arheolozi su takođe pronašli zlatni amulet na kojem je prikazan Bes, egipatski bog povezan sa rađanjem i plodnošću. Drevni Egipćani su ponekad koristili slike boga da bi zaštitili malu decu i žene koje se rađaju.

Groblje je bilo prekriveno velikim muljem, gomilom stena koja se u drevnom svetu često koristila za obeležavanje mesta sahranjivanja.

Egipatski i grčki uticaji

Drevni grad u kome su otkrića otkriveni bio je poznat kao "Thonis" za svoje egipatske stanovnike i "Heracleion" za svoje grčke stanovnike; kao takvi, moderni arheolozi ga zovu Thonis-Heracleion.

Niz zemljotresa rezultirao je postepenim propadanjem grada u more, sve dok nije bio potpuno pod vodom pre oko 1.000 godina.

Grad je procvetao u vreme kada su mnogi Grci dolazili u Egipat i sa sobom donosili svoje kulturne tradicije. 332. pne. 

Grad su ponovo otkrili arheolozi Ministarstva za antikvitete i Evropskog instituta za podvodnu arheologiju 1999–2000. Od tada proučavaju ostatke.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading