POZNATI VOJSKOVOĐA IMAO DVA RAZLIČITA OKA Evo još  zanimljivih činjenica o Aleksandru Makedonskom koje niste znali
Shutterstock

Vojskovođa koji je obeležio jedan period istorije, rođen je 356. godine pre naše ere. Različiti izvori navode različite datume, ali najčešće se spominju 20, 21 ili 22. jul, kao datumi kada je došao na svet - koji je u potonjim godinama osvajao.

Inspirativan kako za istorijska istraživanja, tako i za narodne priče, o Aleksandru Makedonskom, njegovom životu i načinu na koji je inspirisao ljude iz svog, ali i kasnijih vremena, mogu uvek da se pročitaju brojne zanimljivosti.

Izdvojili smo neke koje možda do sada niste znali:

1. Aleksandar Makedonski je uspeo da osvoji veći deo, do tada poznatog sveta, i istovremeno bio kralj Makedonije, egipatski faraon, kralj Persije i kralj Azije. 

2. Gaj Julije Cezar, Marko Antonije i Oktavijan Avgust, svako u svom dobu, učestvovali su u hodočašću do mesta u Aleksandriji, koje su tada smatrali njegovim grobnim mestom.

Iako se tamo nalazi impozantan sarkofag, koji mnogi ljudi dolaze da posete, stvarno mesto gde je sahranjen vojskovođa i dalje je tema sporenja istoričara i arheologa. 

3. Smatra se osnivačem bar 70 gradova, od kojih je 20 ponelo ime po njemu, a jedan čak i po njegovom konju, Bukefalu.

Aleksandrija Bukefalova ili Bukefalija je osnovana u maju 326. pre naše ere, na mestu znamenite bitke na Hidaspu, nedugo nakon Bukefalove smrti. Smatra se da se njegova lokacija nalazila nedaleko od grada Jheluma i sadašnjem Pakistanu.

4. Redovno je prao kosu u rastvoru od biljke šafran, kako bi zadržao sjaj i boju sunca koju je imala. 

5. Od strane naroda nije ni izbliza bio toliko obožavan tokom svoje vladavine, kao nakon smrti. Mnogi su ga čak smatrali tiraninom, koji je još pri tom bio i pijanica.

6. Nakon što je odneo pobedu nad Darijusovom Persijom, počeo je da se oblači kao Persijanac, a istorija kaže da je uzeo i dve persijske žene da mu budu supruge.

7. Naučnici koji su istraživali njegov život, došli su i do podatka da je imao heterohromiju, što znači da mu je jedno oko bilo smeđe, a drugo plavo.

8. Nadimak "Veliki" zaradio je od svojih vojnika - koji su mu se, za razliku od naroda divili i smatrali ga komandantom i vođom bez premca.

9. Jednom prilikom, Aleksandar je naredio da se održi takmičenje u ispijanju alkohola, među njegovim vojnicima. Ova situacija može da se opiše narodnom izrekom: "Ko preživi, pričaće", s obzirom da je 42 vojnika umrlo od trovanja alkoholom.

10. Od šest sinova Fidela Kastra čak tri su dobila ime po Aleksandru Velikom: Aleksis, Alehandro i Aleksander.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading