NASA UPOZORAVA Ovaj fenomen će izazvati ogromne probleme, prete katastrofalne poplave!
EPA/SASCHA STEINBACH

Prema novom istraživanju, za desetak godina krenuće poplave koje će nadolaziti periodično na svakih mesec dana ili više, u zavisnosti od položaja Meseca, Zemlje i Sunca.

Kada se Mesec, Zemlja i Sunce međusobno nađu u određenom odnosu, njihovo gravitacijsko privlačenje deluje na okeane, pa bi priobalni gradovi uskoro mogli da se suoče sa poplavama koje će se događati svaki drugi dan, navode stručnjaci NASA.

„Nisko pozicionirana područja koja se nalaze u blizini mora sve više su izložena riziku od poplava, a to će se samo pogoršavati. Kombinacija gravitacionog privlačenja Meseca, porast nivoa mora i klimatskih promena dovešće do još jačih poplava na obalama Sjedinjenih Država, ali i širom sveta“, naglašava Bil Nelson, rukovodilac NASA.

Kako Mesec utiče na nivo mora

Odgovor leži u naučno poznatom fenomenu da Mesec svakih 18,6 godina prolazi kroz ciklus male promene orbite koja se naziva Mesečevo mirovanje. Ova pojava je prvi put zabeležena 1728. godine.

Mesec svakodnevno utiče na pojavu plime i oseke, ali uticaj njegove gravitacione sile nije svake godine jednak jer tokom perioda od 18,6 godina menja orbitu i menja svoj položaj u odnosu na Zemlju. Zato se ove promene odražavaju na plimu i oseku.

U prvoj polovini ovog ciklusa Mesec uzrokuje plimu koja je niža od proseka i oseku koja je veća. U drugoj polovini plima se povećava, a oseka smanjuje. Zahvaljujući ovakvim lunarnim ciklusima koji traju 18,6 godina ne dolazi do porasta nivoa mora, dok u narednim se to dešava.

Međutim, s obzirom na globalni porast nivoa mora plime postaju sve veće, i zato će uskoro biti sve više problema sa poplavama, preneo je RTS.

Mesec ulazi u fazu ciklusa u kome se plime pojačavaju, ali za sada još uvek ne uzrokuje značajnije poplave. Međutim, sredinom 2030-ih udružena sa globalnim porastom nivoa mora, plimni talasi će ugroziti gotovo sve priobalne oblasti, navode iz NASA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading