TAJNE SAVRŠENOG UMA Zašto Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjira?
Foto: Shutterstock

Dana 10. jula 2021. je obeleženo tačno 165 godina od rođenja našeg najvećeg naučnika, Nikole Tesle. Za više od 150 godina, gotovo sve priče o njemu su ispričane. Ali retko ko zna šta je poznati naučnik jeo, u čemu je uživao i kojih pravila u ishrani se strogo pridržavao.

Duže od dve decenije Milijan Stojanić, inspirisan Tesla priznanjima za gastronomiju, bavio se istraživanjem jelovnika najumnijeg naučnika srpskog porekla, kroz njegov put u Evropi i Americi.

"Mleko, mlečne prerađevine, sirevi, to nikada nije izostajalo i to je najviše konzumirao Nikola Tesla, i sve ostalo i biljnog i životnjiskog porekla. Jeo je on jagnjetinu za koju je voleo da mu kuvari u Americi spremaju", rekao je Stojanić.

Međutim, meso je izbacio potpuno iz ishrane u 65. godini, zbog problema sa prostatom, kada se bazirao na vegetarijanski jelovnik, uz razne kombinacije sa celerom.

"Ono što je njega nosilo kroz život jesu ti mlečni proizvodi, mlečne prerađevine, med, poneki konjak, odnosno viski, malo vina, ali sve sa merom. Znači, Nikola Tesla je jeo dva puta dnevno, bilo da je bio u Smiljanu, u Evropi, u Americi. I ono što je Tesla govorio svima - 'nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svet'", dodaje Stojanić.

Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjira

"Nikola Tesla, kada je bio mali nije umeo da piše i crta desnom rukom, nego je sve to radio levom rukom i vrlo teško je pravio krugove, onda kada je učiteljica ili nastavnik tražili od njega i on je to bukvalno omrzao", kaže Stojanić.

Odrastajući kao dete pravoslavnog sveštenika, čuveni naučnik pridržavao se i navika koje je stekao u detinjstvu.

Uz sve specifičnosti oko ishrane, Nikola Tesla je celog života i postio. Tako da je do kraja života nosio isti konfekcijski broj.

 

Komentari (0)

Loading