NJUJORK SKINUT SA TRONA Da li polako propada?
Foto: Shutterstock

Prvi put posle sedam godina Njujork je izgubio titulu svetske prestonice milijardera. U 2020. godini Peking je prestigao Veliku jabuku, jer je dobio 33 nova milijardera.

Peking je sada na prvom mestu, i za dlaku ispred Njujorka, jer u njemu živi tačno 100 osoba sa bogatstvom vrednim milijardu dolara ili više, dok ih je u Njujorku 99.

Podaci potiču sa Forbsove liste, koja pokazuje da četvrtina od 2.755 ekstremno bogatih živi u samo 10 gradova sveta.

Takođe, čak 10 odsto svetskih milijardera nalazi se u četiri kineske metropole.

Osim Pekinga, među 10 prestonica milijardera su i Šangaj, Šenžen i Hangdžu, a na listi je i Hongkong, posebna administrativna oblast Kine, koji je na visokom trećem mestu sa 80 milijardera, prenosi RTS.

Međutim, iako je Njujork prvi put posle 7 godina na drugom mestu, ukupno bogatstvo njegovih milijardera iznosi 560,5 milijardi USD, što je više nego što "vrede" bogataši Pekinga (484,3 milijarde USD).

Najbogatiji stanovnik kineske prestonice, sa neto bogatstvom od 35,6 milijardi USD, je Džang Jiming, osnivač aplikacije TikTok i šef kompanije ByteDance, dok je Majkl Blumberg najbogatiji stanovnik Njujorka, sa bogatstvom od 59 milijardi USD.

Bogatstvo gradova može se meriti na više načina. Najbogatiji gradovi mogu se rangirati po broju stanovnika milijardera, prema BDP po glavi stanovnika ili prema kvalitetu života. Neki od najbogatijih gradova ujedno su i najskuplji za život ili su u zbiru mnogih faktora jednostavno“najbolji za život“.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading