JOŠ JEDNA RUSKA ZVER: Najmoćnije vatrogasno vozilo na svetu - "Veliki vetar"
Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

 

Odgovor je "Big Wind" (Veliki vetar), najsnažnije vatrogasno vozilo na svetu sposobno da upotpunosti zaustavi plamen naftnih bušotina.

U februaru 1991. godine, pred kraj Zalivskog rata, iračka vojska u povlačenju zapalila je preko 700 kuvajtskih naftnih bušotina, stvarajući tako pustinju u gotovo apokaliptičnu scenu sa gorućim bušotinama. Do šest miliona barela nafte sagorevalo je svakog dana tokom 30 nedelja, bacajući plamen u visinu i do 100 metarau vazduh i pokrivajući nebo gustim, crnim dimom.

Požari su dostigli temperaturu od 1.000 stepeni Celzijusa, a čak je i vazduh oko njih bio nepodnošljivih 350 stepeni Celzijus, ali čak i ako je neko uspeo da se približi dovoljno, gašenje požara bio je gotovo nemoguć zadatak. Ali to je bila upravo vrsta posla za koji je "Big Wind" vatrogasno vozilo napravljeno.

Inspirisan ruskom idejom, Veliki vetar (engl.Big Wind) sastojao se od sovjetskog tenka T-34 iz Drugog svetskog rata, sa kupolom zamenjenom sa dva borbena aviona MiG-21 i šest mlaznica za vodu. Ovo vatrogasno najsnažnije vozilo je nešto kao iz naučnofantastičnog filma i, kad se ta dva motora uključe, i to zvuči tako.

Sovjeti su sa ovim najsnažnijim vatrogasnim vozilom na svetu uspeli da ugase požare iz bušotina na gas i naftu i očiste aerodrome od snega koristeći jedan mlazni motor MiG-15 pričvršćen na veliki kamion. Inspirisana ovom idejom, mađarska kompanija MB Drilling razvila je poboljšanu verziju koja koristi dva snažna mlazna motora vezana za čvršću podlogu, stari tenk kojeg su nazvali "Big Wind" ili u prevodu "Veliki vetar."

Vatrogasno vozilo impresivnog izgleda trebalo je da ugasi požare iz naftnih bušotina u Mađarskoj, ali je početkom 1991. godine prebačeno u Kuvajt kako bi pomoglo u gašenju razornih požara, a uspelo je da ugasi na devet plamenom zavaćenih bušotina u kojima je korišćeno.

"Veliki vetar" vatrogasno vozilo njegova dva mlazna motora mogu proizvesti ogromnih 27.000 kilograma potiska, izbacujući 130.000 litra vazduha pri oko 1,239 km/h (770mph).

Ovo neverovatno moćno vatrogasno vozilo posebno je dizajnirano za gašenje požara iz naftnih bušotina.

Snažne vazdušne struje koje ispumpavaju dva mlazna motora, pomešane sa vodom koja izlazi kroz šest mlaznica iznad motora, dovoljne su da prekinu tok nafte koji izlazi iz zemlje, u suštini uskraćujući plamen iznad goriva.

Očigledno je da prvih 15 do 30 metara nafte koja izlazi iz bunara ne izgori, jer putuje prebrzo da bi se kiseonik pomešao sa njim i zapalio. Upravo ovaj tok nafte cilja najsnažnije vatrogasno vozilo na svetu "Big Wind" svojom moćnom kombinacijom vazduha i vode. Presecanje kroz naftni tok ubija vatru, a voda takođe hladi vazduh oko lokacije, sprečavajući tako ponovno zapaljenje

Njasnažnije vatrogasno vozilo "Big Wind" ili "Veliki Vetar" i danas je u u potrebi.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading