KAD SE SRBI SLOŽE: Nakon 100 godina počelo oslikavanje jedne od najstarijih srpskih svetinja!
Foto: RINA

Foto: RINA

 

Nikada u svom postojanju porta i crkva Svetog Ilije u selu Kamenica ispod Maljena nije bila uređenija niti lepša, a ova svetinja podignuta je pre 102. Jubilej 105. dočekaće u potpuno novom svetlu, obnovljena, uređena i oslikana.

Sveštenik Dalibor Milošević samo je jedan u nizu sjajnih popova koji su upravljali ovom crkvom i od kako je rukopoložen u to mesto, mnogo je okrepio i sredio ovo selo.

Ova svetinja nije samo crkva već i svojevrsna istorijska čitanka jer je u njoj mnoštvo spomen obeležja koja svedoče o stradanju naroda ovog kraja u borbi za slobodu, od Prvog Svetskog rata pa do poslednjih stradanja u Bosni i na Kosovu.

Foto: RINA

 

Ostaće upamćeno najmanje pet sveštenika od podizanja hrama, stariji narod ovde još uvek pamti Rajka Nedića koji je 1943. streljan zajedno sa svojim sinom u Petrovskoj blokadi, zatim Milojka Petrovića koji je dao veliki doprinos podižući parohijanski dom pored ove svetinje, nakon kojeg je na službu došao Drago Ljubičić jedan od poznatijih sveštenika u ovom delu Srbije koji je sazidao zvonaru, iza njega stigao je Dragoljub Šišović da bi danas u ovoj svetinji služio sveštenik Dalibor Milošević.

Veliki broj meštana podržao je sveštenika Dalibora Miloševića dajući učešće u oslikavanju crkve a svi oni koji žele da se priključe ovoj akciji mogu se obratiti lično ocu Daliboru.

Foto: RINA

 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

Komentari (0)

Loading