Peti okean sveta je zvanično na mapi zahvaljujući Nacionalnoj Geografiji!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

To je službeno! Nacionalna Geografija je sada prepoznala Južni okean kao peti okean na svetu. 

Do sada, samo četiri okeani su zvanično priznata - u   Atlantik, Pacifik, indijski, i Arktik. Oni su definisani kontinentom, čineći Južni okean donekle anomalijom - umesto toga, definisan je strujom. Antarktička cirkumpolarna struja (ACC) teče od istoka prema zapadu oko Antarktika i osnovana je pre 34 miliona godina . Usredsređen je na geografsku širinu od 60 stepeni južno (severna granica Južnog okeana). Struja stvara nevidljivi prsten oko Antarktika, u kojem su vode hladnije i manje slane od onih na severu. Međutim, geografi već dugo raspravljaju o tome da li je okeanski prsten bio samo produžetak Tihog, Atlantskog i Indijskog okeana ili je to bio okean sam za sebe.

Američki odbor za geografska imena prepoznao je Južni okean i odobrio njegovo ime 1999. Predložene granice predstavljene su Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO) 2000. godine, ali još uvek nije dogovoreno oko 21 godinu kasnije. U međuvremenu , Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) priznala je Južni okean tek od februara ove godine.

„Naučnici su Južni okean odavno prepoznali, ali pošto nikada nije bilo međunarodnog sporazuma, nikada ga nismo zvanično priznali“, rekao je geograf.

National Geographic Societi izrađuje mape više od jednog veka i zapošljava geografe da nadgledaju sve promene na svakoj karti objavljenoj od 1970-ih. 

Što se tiče budućnosti „najnovijeg“ okeana na svetu, to ostaje neizvesno. Trenutno se proučava kakav efekat mogu imati klimatske promene: vode Antarktika se zagrevaju, a ledeni pokrivači se tope . Kako će ovo uticati na novonastali okean, samo će vreme pokazati - možemo se samo nadati da njegove godine formiranja teku glatko i da Južni okean može da napravi neke talase.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading