UŽAS: U Velikoj Britaniji su prijavljeni slučajevi majmunskih boginja!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Dva slučaja majmunskih boginja otkrivena su u severnom Velsu u Velikoj Britaniji. Kaže se da je rizik za širu populaciju „veoma nizak“, ali ovo nije prvi put da se ovaj neobični virus prijavljuje u Velikoj Britaniji poslednjih godina. 

U izjavi javnog zdravlja Velsa (PHV), koju su videli različiti mediji , kaže se da su potvrđena "dva slučaja uvezenih majmunskih boginja". Infekcija je u početku zaražena u inostranstvu, a oba pacijenta su članovi istog domaćinstva. Dvoje pacijenata primljeno je u bolnicu preko granice u Engleskoj, a jedan je otpušten.

"Potvrđeni slučajevi majmunskih boginja redak su događaj u Velikoj Britaniji, a rizik za širu javnost vrlo je nizak", rekao je Ričard Firt, savetnik za zdravstvenu zaštitu u PHV-u, a prenosi  BBC .

"Radili smo sa kolegama iz više agencija, prateći proverene protokole i procedure, i identifikovali sve bliske kontakte. Uspostavljene su akcije kako bi se smanjila verovatnoća dalje infekcije."

Britanski ministar zdravstva Matt Hankok kasnije je potvrdio da se Velika Britanija nosi sa izbijanjem majmunskih boginja kada je u četvrtak svedočio u Odboru za zdravstvo i socijalnu zaštitu i Komitetu za nauku i tehnologiju.

Majmunske boginje su retka infekcija koja se prvenstveno prijavljuje u centralnoj i zapadnoj Africi. Kao što i samo ime govori, majmunske boginje su slične malim boginjama, iako su često blaže i prvi put su otkrivene kod majmuna makaka koji jedu rakove. Uglavnom se prenosi ljudima od divljih životinja, poput glodara i primata, ali se javlja i prenos sa čoveka na čoveka. Virus se obično prenosi sa jedne osobe na drugu kontaktom sa lezijama, telesnim tečnostima, respiratornim kapljicama i kontaminiranim materijalima.

Iako obično većina pacijenata pati od blage bolesti i relativno brzo se oporavlja, bolest može biti fatalna, posebno za mlađe ljude, a neki mogu razviti ozbiljnije simptome. Početni simptomi obično uključuju temperaturu, groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, otečene žlezde i umor. Jedan do pet dana nakon pojave simptoma, bolest napreduje i uzrokuje osip koji često počinje na licu pre nego što se proširi na ostatak tela. Osip se na kraju pretvara iz podignutih crvenih kvrga u mesta ispunjena tečnošću.

Ovo nije prvi slučaj britanskih boginja u Velikoj Britaniji koji je zabeležen u poslednjih nekoliko godina. U septembru 2018. godine zabeležena su dva slučaja majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, a još jedan slučaj pojavio se u decembru 2019. Smatra se da su svi ovi slučajevi u Veliku Britaniju dopremljeni iz zemalja Centralne i Zapadne Afrike.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading