SVETINJA U GRČKOJ ZA KOJU MALO KO ZNA: Srbi tuda prolaze godinama, a nemaju pojma šta propuštaju!
Printscreen

Printscreen

 

Pored prelepih ostrva, nestvarno lepih plaža i boje mora, uz ukusnu hranu, Grčka je decenijama omiljena destinacija za sve vernike koji putovanje u omiljenu destinaciju Srba, imaju veliku želju da obiđu i svetinje koje se nalaze na teritoriji ove države.

Za razliku od Meteora, gde se krije veliki broj svetinja, Svete gore Atos i najpoznatijeg manastira Hilandara, na tlu Grčke se nalaze još neki, pomalo, za naš narod neistraženi verski objekti, a koji zbog svog nesvakidašnjeg izgleda, tradicije i predanja, sigurno zaslužuju da se nađu na listi svih onih koji se odluče da godišnji odmor podrede ne samo uživanju na plaži, no i upoznavanju istorije.

Jedano od takvih mesta, nažalost, slabo poznato turistima iz Srbije, nalazi se na teritoriji opštine Kasandra, u mestu Nea Foki, malom ribarskom gradiću kroz koji se prolazi na putu do Pefkohorija u kojem sem simbola ovog mesta, vizantijskog tornja iz 1407. godine, koji je od ove godine ponovo obnovljen i stavljen u turističku ponudu mesta, postoji i crkva Apostola Pavla, koju su reporteri Blica obišli zahvaljujući Ivani Stanojević, jednoj od administratora Fejsbuk grupe Live from Greece, Kostasa Antonopulosa, Grka koji je čudnom igrom sudbine rođen i odrastao na tlu Srbije i Marije Papadimitriou, savetnika i projekt menadžera u turizmu Kasandre.

Sama svetinja, nalazi se u kamenu, odnosno, ispred ulaza u pećinu do koje vas put vodi putem kojim je po predanju, morao da pređe i Sveti Apostol Pavle kada su ga progonili. Odaja u kojoj je on boravio, nalazi se nekih pedesetak metara unutar stena, a put do tamo, moguć je samo u klečećem položaju, a jedan deo puta, morate da prođete klečeći.

Ipak, kada se nađete u odajama Svetog Pavla, shvatićete da je trud vredeo. Naime, na mestu gde je po predanju boravio, nalazi se oltar posvećen njemu, dok se nekoliko metara sa desne strane, nalazi bunar sa lekovitom vodom.

SVETINJA U GRČKOJ ZA KOJU MALO KO ZNA: Srbi tuda prolaze godinama, a nemaju pojma šta propuštaju!

Printscreen

 

Po rečima naših domaćina, voda, koja je izuzetno pitka, hladnog i reskog ukusa, leči određene bolesti, zbog čega veliki broj meštana dolazi ovamo po svetu vodu, koja se zahvata lončetom vezanim za kanap. Sam oltar, koji se nalazi u blizini bunara sa vodom, obiluje slikama svetaca, ali i darovima koje ostavljaju vernici.

Kako ulazak, tako i izlazak zahteva klečeći i puzeći stav, ali, ono što je primetno, jeste čistoća poda po kome se krećete, te ne morate mnogo da se brinete za svoju odeću.

Po izlasku iz odaja svetog Pavla, u dvorištu se nalazi i odmorište u kojem možete da sednete, te i sumirate utiske, ali i da uživate u prelepom pogledu na more i bogatu floru koja okružuje crkveno dvorište.

Kako izgleda pećina svetog Pavla, pogledajte u ovom video snimku:

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading