ISTORIJA SE PONAVLJA Bitkoin kopira 500. godina star novac koji je veličine čoveka!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Malo koji sistem valuta na svetu je jedinstveniji i intrigantniji od rai kamenih krugova koji se koriste na majušnom zapadnom mikronezijskom ostrvu Iap. Izrezani od ploča krečnjaka, krugovi od kamena imaju prečnik do 4 metra (12 stopa), iako imaju veličine u rasponu od Orea do kolica ili kombija. 

Kamenje zapravo nije kovano na ostrvu Jap, gde nema metala ili takvog kamenja, već potiče sa udaljenog ostrva Anagumang, udaljenog oko 640 kilometara (~ 400 milja). Prema jednoj verziji priče o poreklu, valuta se pojavila kada je grupa istraživača iz Japa putovala u Anagumang pre više od 500 godina. Zapanjeni bogatstvom krečnjaka na ostrvu, ljudima iz Japa bilo je dozvoljeno da kopaju i isklesavaju krečnjak u zamenu za robu i usluge za stanovnike Anagumanga. Izrezbarene stene su zatim plovili natrag prema okeanu do Japa, što nije malo, s obzirom da neki teže više od slona.

Ovaj naporan postupak dobijanja rai kamenja obogatio ih je osećajem vrednosti. Poput gigantskog novčića, rai kamenje se razmenjuje kao simbol vrednosti tokom kulturno važnih ceremonija, poput venčanja, nasledstva, rešavanja sukoba ili političkog dogovora. Kamenje rai se i danas koristi za ceremonijalne razmene, mada se gotovina uglavnom koristi u svakodnevnom životu ostrva.

ISTORIJA SE PONAVLJA Bitkoin kopira 500. godina star novac koji je veličine čoveka!

Foto: Shutterstock

 

Međutim, s obzirom na veličinu i težinu rai kamena, oni se ne nose u novčaniku i obično će ostati nepokretni izvan značajnih prostora, poput javnih zgrada ili komunalnih staza. Znanje ko je vlasnik onoga što je zabeleženo u javnoj usmenoj tradiciji, sa prenosima kamenja koji se obavljaju na javnoj ceremoniji kako bi ih svi videli. 

2019. godine arheolozi i ekonomisti sa Univerziteta u Oregonu proučavali su ovaj sistem novca i tvrdili da on ima neke zapanjujuće sličnosti sa kripto valutama poput Bitkoina.

Bitkoin je decentralizovana digitalna valuta koja ne zahteva centralni organ, poput banke, za obradu transakcija. Da bi se evidentirale transakcije, razmene su kodirane u javnu knjigu transakcija, poznatu kao blokchain, koja je pomalo nalik deljenoj proračunskoj tabeli koja se neprestano ažurira. Transakcije kolektivno verifikuju svi u sistemu i sve istorije transakcija su dostupne svima. Budući da su zajedničko znanje i zajednička vera u valutu srž rai kamena, ovaj tim istraživača tvrdio je da je izrazito sličan konceptu kripto valute iz 21. veka.

ISTORIJA SE PONAVLJA Bitkoin kopira 500. godina star novac koji je veličine čoveka!

Foto: Shutterstock

 

„Kao i kod rai kamenja, informacijama o vrednosti i vlasništvu bitkoina upravlja se zajednički; to je distribuirani finansijski sistem za razliku od poznatijih, centralizovanih sistema koji uključuju nezavisne finansijske institucije “, rekao je u izjavi Stefan McKeon, vanredni profesor na Odeljenju za finansije Univerziteta u Oregonu, koji je radio na projektu .

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading