OVO JOŠ NIJE VIĐENO Otkrivena predstava jelena uklesana u steni, stara više od 4.000 godina
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Arheolozi procenjuju da su rezbarije stare između 4.000 i 5.000 godina, to jest da su iz perioda koji obuhvata neolit i rano bronzano doba.

Odlučio je da istraži kriptu. Ušao je unutra i primetio nežne i neobične oznake na kamenu. Učinilo mu se da to nije prirodno obeležje u steni. Na donjoj strani krovne ploče je uočio obrazac. "Prvo sam video jelena, a kako sam nastavio da osvetljavam i posmatram, na steni se pojavilo još životinja", rekao je Hamiš Fenton, arheolog amater.

Na jedno od najpoznatijih škotskih neolitskih nalazišta u mestu Kilmartin Glen u Argilu, ubrzo su došli i profesionalni arheolozi. Ovo nalazište smatra se domom jednog od najbogatijih nalazišta neolitskog i bronzanog doba u Škotskoj, ali i čitavoj Velikoj Britaniji, a za delikatne praistorijske rezbarije smatra se da su najstarije takve vrste u ovoj državi.

Na otkrivenim rezbarijama nalaze se figure odraslih jelena, a pronađene su u jednoj grobnici. Prikazana su dva muška jelena sa potpuno izraslim rogovima i nekoliko za koje se smatra da su mladi jeleni.

Arheolozi procenjuju da su rezbarije stare između 4.000 i 5.000 godina, to jest da su iz perioda koji obuhvata neolit i rano bronzano doba.

"Primetio sam obrazac na donjoj strani krovne ploče koji nije izgledao kao prirodno obeležje u steni. Prvo sam video jelena, a kako sam nastavio da osvetljavam i posmatram, na steni se pojavilo još životinja", rekao je Hamiš Fenton, a prenosi The Guardian.

"Ovo je bilo potpuno neverovatno i neočekivano otkriće. Za mene su ovakva otkrića pravo bogatstvo arheologije, koja pomažu u preoblikovanju našeg razumevanja prošlosti".

Glavni istražitelj projekta rekao je da su ovo prve praistorijske rezbarije životinja pronađene u Škotskoj.

"Iako u Velikoj Britaniji postoji nekoliko praistorijskih rezbarija jelena, jedine druge stvorene u ranom bronzanom dobu vrlo su šematske. Izvanredno je što ove rezbarije pokazuju tako izuzetne anatomske detalje i nema sumnje koje životinjske vrste predstavljaju", rekao je.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading