Tajanstveni egipatski instrument "Sistro" koji je otvarao portale i menjao klimu!
Wikimedia

Wikimedia

 

Za neke sistro deluje kao ulaz i izlaz sa jednog mesta na drugo koje koriste bogovi (portali), s obzirom da se pojavljuje u blizini „lažnih vrata“ drevnih egipatskih hramova. To je dovelo do uverenja da je ovaj artefakt koji su održavali egipatski bogovi imao moć otvaranja portala.

Jedan od najsvetijih muzičkih instrumenata u drevnom Egiptu bio je sistro, koji se koristio ne samo za proizvodnju neobičnih melodija već i u verske svrhe. Verovalo se da ima magična svojstva i da može smiriti opasna božanstva i poboljšati klimu. Pogledajmo istoriju i značenje ovog jedinstvenog instrumenta.

Sistro i njegova upotreba u drevnom Egiptu

Prvobitno je sistro bio instrument koji su koristili bogovi, može se videti u rukama boginja Izise i Basteta, ali uglavnom je povezan sa Hathor koji se među mnogim drugim aspektima smatra božanstvom nebeskog svoda, poznatim kao „dama zvezda “i„ Suveren “zvezda„ povezan sa sirijskom zvezdom i predstavnik porekla egipatskih bogova.

SUPARNIK EGIPTU: Nubijsko kraljevstvo Kuš bilo je sedište moći drevnog carstva, okićen visokim, vitkim piramidama koje ostavljaju bez daha (FOTO)

Pored toga, sistro se smatralo magičnim instrumentom, službeno i trajno se koristilo u kultu boginje Hator, jer je izazivalo radost, svetkovinu, plodnost i bilo boginja erotike i plesa. Pronađeni su prikazi boginje Hator koja drži sveti sistro.

Tajanstveni egipatski instrument

Wikimedia

 

Na slici se nalazi Nefertari, supruga Ramzesa II, koja drži sistrum.

Isto tako, Egipćani su koristili sistro za smirivanje reke Nil i pokušali da spreče njeno izlivanje na obale i izazivanje poplava koje su opustošile poljoprivredno zemljište. Dalje, verovalo se da je zvuk koji emituje ovaj instrument uplašio Seta, boga pustinje, oluja, nasilja i nereda.

Pored toga, boginja Izida je u svojoj ulozi tvorca i majke bila predstavljena držeći kantu koja je u jednoj ruci simbolizovala poplave Nila, a druga sistro. Ovaj muzički predmet imao je veliku važnost u ritualima obožavanja koje su izvodili egipatski bhakte.

Sistro kao muzički instrument

Sistro je vrlo stari muzički instrument, u obliku luka ili potkove, a sastoji se od metalnih ploča umetnutih u šipke. Kada se snažno prodrma, ispušta zvuk sličan vetru koji duva. Tako su to opisali Egipćani i druge bliskoistočne kulture.

Reč sistro potiče od grčke reči sinio, što znači tresti. Instrument je nazvan terminom siktron, reč koja se odnosi na objekat koji se trese. Kao udaraljke iz porodice idiofona nalazi se u istoj kategoriji kao i drugi poznatiji instrumenti, poput zvona, kastanjeta i marake.

Sistro i njegovo simboličko značenje

U svom eseju „O Izidi i Ozirisu“ grčki istoričar Plutarh ističe važnu ulogu koju je sistro igrao u egipatskom kultu. Nije se koristio samo kao muzički instrument, već je imao i duboku i snažnu simboličku konotaciju.

Plutarh ukazuje da potresanje sistre da bi proizveo zvuk simbolizuje činjenicu da sve postojeće stvari treba promućkati da bi se one probudile i funkcionisale. Kretanje je nešto što se nikada ne može i ne sme prekidati da bi stvari izašle iz stanja pospanosti i rasle.

Dalje, upotrebom sistre, pokušano je da se kontrolišu i smire destruktivne sile prirode. To je takođe bilo sredstvo za uticaj na bogove, bilo da se udovoljava, obožava ili čak plaši i odbija. Ne bi se usudilo reći da je sistro bila vrsta kultnog predmeta ili čak amajlija.

Zvuk instrumenta se takođe smatrao zaštitnim i simboličnim. Bio je povezan sa božanskim blagoslovom i konceptom ponovnog rođenja, ne samo simboličkim značenjem njegovog zvuka već i oblikom i ukrasom artefakta, vezanim za božanstva.

Trenutno se mogu naći freske i zapisi koji prikazuju sveštenike Izise ili njihove pomoćnike kako drže sistro. Neki istraživači ukazuju da njihov zvuk može da se koristi za ulazak u stanje transa tokom kojih sveštenice i sveštenici mogu da „komuniciraju“ sa bićima u drugim dimenzijama svesti.

Sistro se nastavilo koristiti u Egiptu i nakon nestanka faraona. U grčkoj kulturi su se koristili i sistros, ali ne treba svirati na njima. Umesto toga, oni su igrali čisto simboličnu ulogu u žrtvovanjima, festivalima i pogrebnom kontekstu.

Danas se sistrum i dalje koristi u ritualima u koptskoj i etiopskoj crkvi. Igra se tokom plesa debtere (pevača) na važnim crkvenim festivalima. Takođe se povremeno nalazi u novopaganskim bogosluženjima i ritualima.

Bez sumnje, sistro je neverovatan i mističan objekat, što ponovo potvrđuje da su Egipćani bili civilizacija puna senzacionalnih tajni i priča.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading