Posada broda pise potresno pismo i krivi njihovu državu: "Naš život je u pitanju"
EPA

EPA

 

"Činjenica da ORP Orzeł (poljska mornarica) i dalje plovi može se nazvati čudom" - pišu pomorci iz mornarice u otvorenom pismu upućenom redakciji „Gazeta Viborcza“.

Za situaciju krive premijera Mateusza Moravieckog i ministra odbrane Poljske Mariusza Błaszczaka. Prema pisanju „Viborcze“, pismo je anonimno. Portparol Generalne komande oružanih snaga odgovorio je na optužbe formulisane u njemu.

"Želimo da društvo u kojem svakodnevno služimo osvestimo u kakvoj smo dramatičnoj situaciji. Ovaj apel šaljemo bez znanja našeg komandanta i pretpostavljenih, jer su to njihove akcije u kombinaciji sa apsolutnom neefikasnošću trenutne presude koji je doveo do situacije u kojoj su naši životi ugroženi. “- počinju svoje pismo autori.

Kao što tvrde, „ podmornica ORP Orzeł nalazi se u zaprepašćujućem tehničkom stanju i svako putovanje, računajući od danas, može se završiti potapanjem, a samim tim i našom smrću“. Napominju da je nedavno, tokom manevara, „bilo problema sa tankovima za balans, a time i - uz uspon“.

"Postoje problemi sa pogonskom jedinicom, sa sonarom, sa navigacionom jedinicom. Nismo uspeli da dovedemo oružne sisteme u puni rad. Komunikacioni sistemi ne rade ispravno" - pišu dalje i dodaju: "Činjenica da ORP Orzel i dalje pluta može se nazvati čudom “. Brod se popravljao oko 5-6 godina, „gde posle dužeg obnavljanja nije vraćen u potpuno ispravno stanje i uprkos našim protestima prihvaćen je za upotrebu“.

Dok pišu, imaju nezadovoljstvo i protiv komandanta 3. brodske flotile kontraadmirala Miroslava Jurkovlanieca, koji „izgleda ignoriše naše komentare o tehničkom stanju podmornice ORP Orzeł (...)“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading