NOVA INFEKCIJA NAPADA IZLEČENE OD KORONE Ako je ne lečite na vreme može da izazove i smrt, a ovo su neki od simptoma!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Mukormikoza je vrsta gljivične infekcije koja se retko javlja, ali može biti jako ozbiljna. Budući da oslabljuje imuni sistem, važno je na vreme se lečiti, a može biti fatalna.

Mukormikoza se manifestuje kao respiratorna infekcija ili infekcija kože. U prvom slučaju mogu se pojaviti simptomi poput kašlja, temperature, glavobolje, začepljenog nosa i upaljenih sinusa.

Ako se manifestuje kao kožna infekcija, može se pojaviti na bilo kojem delu tela. U tom slučaju simptomi uključuju pocrnjelo tkivo kože, žuljeve, groznicu, crvenilo, otekline i čireve.

Brzo se širi u telu

Mukormikoza nastaje izlaganjem plesni mukormieta koja se nalazi u lišću, tlu i trulom drveću. Osoba se može zaraziti ako udahne gljivice, dok se infekcija može razviti u očima, na licu, u središnjem živčanom sistema, plućima i sinusima.

Rizik od zaraze povećavaju crvenilo, posekotine, rak, nedavna transplantacija organa, HIV ili AIDS, dijabetes i operacija.

Mukormikoza se brzo širi u telu, a osobe koje je imaju obično toga nisu ni svesne. Ako se ne leči, može uzrokovati infekciju u mozgu, paralizu, upalu pluća, napade ili smrt. Lečenje zavisi o tome je li se dijagnostikovala na vreme.

Sve više slučajeva u Indiji

Ipak, mukormikoza je izuzetno retka pojava i nije zarazna pa je ne možete dobiti od inficirane osobe, piše Healthline.

U Indiji, koja je poslednjih nedelja strašno pogođena pandemijom konronavirusa, sve je više slučajeva mukomikoze koja napada one koji se oporavljaju ili su se oporavili od covida-19. Napada sinuse, mozak, oči i pluća, a može biti smrtonosna za dijabetičare ili obolele od raka i side.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading