VRAĆAJU SE PRAZNIH RUKU, AKO SE UOPŠTE I VRATE Malo poznate priče o davno izgubljenom podvodnom grad u Egiptu
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Ipak mami ljude svojim istorijskim Hronikama i živopisnim predajama. Bilo da se radi o El Doradu ili Atlantidi ili Izgubljenom gradu Z, legende o takvim basnoslovnim mestima mamile su entuzijaste da istražuju najudaljenije lokacije na Zemlji. Obično se vraćaju praznih ruku, ako se uopšte vrate. Ali ponekad potraga za tim hronikama i naukama dovodi do stvarnog otkrića poput otkrivanja izgubljenog podvodnog grada Herakleion u Egiptu.


Herakleion, poznat i pod egipatskim imenom Thonis, evoluirao je u poznati drevni grad Egipat, smešten blizu kanopskog ušća Nila, približno 32 km severoistočno od Aleksandrije u to vreme. Grad se sada nalazi u svojim ruševinama ispod 30 stopa vode u zalivu Abu Kir i nalazi se na 2,5 km od obale.

Istorija izgubljenog podvodnog grada Heraklejona:

Pre skoro 1.200 godina, grad Herakleion nestao je ispod vode Sredozemnog mora. Grad je bio jedan od najstarijih gradova u Egiptu koji je osnovan oko 800. pne, čak i pre osnivanja Aleksandrije 331. p. Njegovo postojanje citirano je u nekim hronikama različitih pisaca, uključujući poznate grčke istoričare i filozofe Herodot, Strabon i Diodor.

Herakleion je očigledno odrastao tokom proteklih dana faraona. Postepeno, grad postaje glavna luka Egipta za međunarodne rezerve i naplatu poreza.

Drevni grad Herakleion prvo je sagrađen na ostrvima u delti Nila koja su bila blizu jedno drugog. Kasnije je grad presečen kanalima. Grad se mogao pohvaliti brojnim lukama i sidrištima i imao je grad pobratim Naukratis dok ga Aleksandrija nije zamenila. Naukratis je bila još jedna trgovačka luka Drevnog Egipta koja je ležala 72 km jugoistočno od otvorenog mora i Aleksandrije. Bila je to prva i tokom većeg dela njene rane istorije jedina stalna grčka kolonija u Egiptu.

Trojanski rat i izgubljeni grad Heraklejona:

VRAĆAJU SE PRAZNIH RUKU, AKO SE UOPŠTE I VRATE Malo poznate priče o davno izgubljenom podvodnom grad u Egiptu

Foto: Shutterstock

 

Herodot je u svojim knjigama napisao da su grad Herakleion jednom posetili Pariz (Aleksandar) i Jelena Trojanska neposredno pre početka trojanskog rata (Trojanski rat). Veruje se da su Pariz i Helena tamo potražile sklonište tokom leta od Ljubomornog Menelaja.

U grčkoj mitologiji Ahejci (Grci) su Trojanski rat vodili protiv grada Troje nakon što je Pariz, sin kralja Prijama i trojske kraljice Hekube, od supruga Menelaja, koji je bio kralj, oduzeo Helenu, kćer Zevsa. od Sparte.

Alternativno, takođe se verovalo da su Menelaj i Helena boravili u gradu Herakleion, u kome su boravili plemeniti Egipćanin Thon i njegova supruga Polidamna. Prema grčkoj mitologiji, Polidamna je Heleni dao lek pod nazivom „Nepenthe“ koji ima „moć pljačke tuge i besa od njihovog uboda i izgona svih bolnih uspomena“ i koji je Helena ubacila u vino koje su pili Telemah i Menelaj.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading