Tajanstvena planinska mumija po nazivu Pedro, čudnog oblika i bez mozda, nestala je bez traga
Wikimedia

Wikimedia

 

Jedan od onih mitova o mumificiranom stvorenju rođen je u oktobru 1932. godine kada su dva rudara u potrazi za zlatom naišla na malu pećinu u planinama San Pedro, u državi Vioming, SAD.

Cecil Main i Frank Karr, dvojica prospektora kopala su tragove zlatne žile koja je u jednom trenutku nestala u kamenom zidu. Nakon što su razneli stenu, našli su se u pećini visokoj približno 4, širokoj i dubokoj oko 15 stopa. Tamo su u toj sobi pronašli jednu od najčudnijih mumija ikad otkrivenih.

Mumija je sedela u položaju lotosa prekriženih nogu, rukama naslonjenih na trup. Bila je visoka samo 18 centimetara, mada je, protežući noge, merila oko 35 centimetara. Telo je bilo teško samo 360 grama i imalo je vrlo čudnu glavu.

Naučnici su sproveli razne testove na majušnom biću, koji su otkrili razne osobine njegovog fizičkog izgleda. Mumija, koja se zbog svoje planinske provincije zvala „Pedro“, imala je preplanulu bronzanu kožu, telo u obliku bačve, dobro očuvan naborani penis, velike ruke, duge prste, nisko čelo, vrlo široka usta sa velikim usnama i širokog nosa, ova čudna figura nalikovala je nasmejanom starcu, koji je izgledao kao da namiguje dvojici začuđenih otkrivača, jer je jedno od njegovih velikih očiju bilo napola zatvoreno.

Međutim, bilo je očigledno da je ovaj entitet odavno umro i čini se da njegova smrt nije bila prijatna. Nekoliko kostiju njegovog tela je slomljeno, kičma je oštećena, glava je bila neobično ravna i bila je prekrivena tamnom želatinoznom supstancom - naknadni pregledi naučnika sugerisali su da je lobanja možda slomljena veoma teškim udarcem, a želatinasta supstanca bila je smrznuta krv i izloženo moždano tkivo.

Iako se zbog njegove veličine pretpostavljalo da ostaci pripadaju detetovim, ali rendgenski testovi su otkrili da se čini da mumija ima teksturu odrasle osobe između 16 i 65 godina, pored toga što ima oštre zube i pronalaženja prisustva sirovog mesa u njegovom stomaku.

Neki istraživači veruju da je Pedro možda bio ljudsko dete ili teško deformisan fetus - verovatno sa anencefalijom, stanjem u kojem se mozak nije u potpunosti razvio (ako je uopšte postojao) tokom sazrevanja fetusa. Međutim, uprkos testovima, nekoliko skeptika je uverilo da veličina tela ne pripada čovekovoj, pa su uveravali da se radi o obmani velikog obima, jer „pigmeji“ ili „goblini“ ne postoje.

Mumija je bila izložena na brojnim mestima, čak se pojavljivala u različitim publikacijama, i prenosila se od vlasnika do vlasnika sve dok joj se trag nije izgubio 1950. godine nakon što je čovek poznat kao Ivan Goodman kupio Pedra i nakon što je posle njegove smrti prešla u ruke čovek po imenu Leonard Vadler, koji naučnicima nikada nije otkrio gde se nalazi mumija. Poslednji put je viđen na Floridi kod doktora Vadlera 1975. godine posle toga mu se gubi svaki trag.

Priča o mini mumiji Pedro iz Viominga nesumnjivo je jedna od namisterioznijih, najkontradiktornijih priča koje su naučnici ikada istraživali. Savremena nauka je mogla dati jasniji dokaz o poreklu misterioznog bića i otkrila bi istinu koju je skrivala. Međutim, čini se da je to nemoguće zbog njegovog nestanka.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading