Pored našeg glavnog grada Beograda, postoji još namanje šest u SAD-u sa istim nazivom, i svi su mistični
Alo/Kristijana Ćaćić

Alo/Kristijana Ćaćić

 

Pored naše prestonice postoje još par gradova u Sjedinjenim Državama koje nose isti naziv. Svaka od ovih država ima po jedan Beograd: Mejn, Teksas, Misuri, Nebraska, Minesota i Montana.

Razne zanimljive priče kruže o ovim gradovima, pa da vam otkrijemo neke.

Beograd u Teksasu je pust grad, u njemu niko ne živi još od Američkog građanskog rata. Ranije, pre rata je bio važna trgovačka luka, a ljudi u Teksasu ga nazvali tako kako bi bio slavan kao njegov evropski dvojnik.

Beograd u Misuriju je kao po američkom običaju grad duhova. Nalazi se na poznatoj listi ukletih graduva u SAD-u, a u njemu sem duhova živi još oko 200 ljudi.

Beograd u Montani ima oko 9.000 stanovnika, dobio je ime po glavnom gradu Srbije, u znak zahvalnosti srpskim investitorima koji su tamo pomogli u izgradnji Severne Pacifičke železnice. On je jedan od najvećih američkih Beograda, ima svoj putnički aerodrom i tamo se održava svake godine "Beogradski jesenji festival".

Beograd u Mejnu ima oko 3.000 stanovnika, osnovan je daleke 1774. godine kada mu je osnivač Filip Snou dao ime po Beogradu impresioniran činjenicom da su Srbi zadržali hrišćansku veru i posle Turaka. Oko njega i u njemu se nalaze predivna jezera gde dolaze ljubitelji golfa i pecanja. Postoji bezbroj vikendica i omiljeno je odmorište za Amerikance.

Beograd u Minesoti je dobio takođe ime u znak zahvalnosti srpskim železničarima. Ima samo 750 stanovnika.

Beograd u Nebraski ima samo 120 stanovnika. U gradu postoji kafana netipična za američku kulturu, gde se okuplja celokupno stanovništvo grada.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading