U Australiji otkriven ogromni "drevni moljac", veličine pacova!
Facebook

Facebook

 

Veliki drveni moljac sa rasponom krila do 25 centimetara, koji može biti težak i do 30 grama? U prirodi je sve moguće, ali radnici iz Australije ipak su bili iznenađeni kada su otkrili ovog ogromnog insekta.

Ogroman drveni gat otkrili su radnici u Kuinslandu u Australiji. Muškarci su radili na gradilištu u državnoj školi Mount Cotton , koja se nalazi u blizini prašume, kada su naišli na vrstu drvenog insekta koji je najteži na svetu. Može imati težinu do 30 grama i raspon krila od 25 centimetara, iako se ove ugledne dimenzije odnose samo na ženke. Mužjaci su otprilike upola manji.

Direktorka škole Meagan Stevard rekla je da je to bilo neverovatno otkriće, iako je s obzirom na lokaciju škole relativno često moguće videti razne životinje poput stepskih ćurki, koala, karata, patki, a povremeno i zmija i kornjača. Međutim, nikada u školi nisu videli tako ogromnog drvenog moljca.

Ženke nisu dobre u letenju

Kako je objasnila Kristine Lambkin, kustos entomologije u muzeju Kuinsland, vrsta moljca sa latinskim imenom Endokila cinera javlja se uglavnom kod obala Kuinslanda i Novog Južnog Velsa. Iako se ne smatraju retkošću, retko ko uspe da ih vidi. To je možda zbog njihovog kratkog životnog ciklusa. Žive samo nekoliko dana i umiru nedugo nakon što se razmnože i polože jaja.

Pored toga, ženke nisu baš dobre u letenju zbog svoje veličine. Stoga ih obično ljudi mogu videti kako sede na stablu drveta ili ogradi i čekaju mužjaka. Ženke retko rašire svoja krila, pa čovek često ni ne shvati koliko su velike. Međutim, njihova težina će iznenaditi mnoge.

Faza larve traje 3 godine

Poput malih gusenica, obično su obojene ljubičastim i belim prugama. U parkovima i vrtovima se ukopaju u debla eukaliptusa, a kako rastu, postepeno gube obojene pruge. Odrasla ženka se više ne hrani ničim i živi samo od masti koje je uskladištila u fazi larve. Prvi put izlaze iz debla kada su veličine oko 2,5 centimetra. Ženka može narasti do 15 centimetara.

Iako žive u obliku moljaca samo nekoliko dana, njihov stadijum larve traje tri godine, a o prvoj godini njihovog života zna se vrlo malo. U Australiji postoji oko 60 vrsta drvenih moljaca, ali nisu svi toliko veliki kao Endokila cinereus, niti se svi hrane drvetom eukaliptusa.

Studenti su dobili kreativni zadatak

Radnici su uslikali ogromnog insekta, a zatim ga pustili u divljinu. Učenici su pokazali fotografiju u školi i dobili zadatak da napišu kratku priču o ovom otkriću. Neki su oslobodili svoje fantazije do te mere da su pisali o invaziji takvih moljaca, koji su pojeli verovatno ne baš popularnog učitelja.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zika

10.05.2021 15:05

Ovaj izjede pun ormar garderobe ocas posla