Kosovski restoran organizuje tihi protest protiv novih vladinih mera, umesto ljudi za stolom sede bezglave lutke! (FOTO)
Printscreen/ Facebook

Obično su za vreme ručka restorani u Prištini puni ljudi, ali ovih dana prolaznici primećuju tišinu. Da bi zaustavila širenje koronavirusa, kosovska vlada je uvela novi set mera, a vlasnici restorana se žale da su to najviše pogođeni.

Petrit Kllokoki, vlasnik prištinskog restorana Bagolina, pronašao je originalan način protesta protiv tih mera.

Umesto stvarnih ljudi, Kllokoki je u četvrtak postavio desetak prodajnih manekena koji sede na stolicama restorana.

„Odlučili smo se za oblik protesta koji ne širi virus. Nismo zadovoljni najnovijom vladinom odlukom o zabrani gastronomske delatnosti “, rekao je Kllokoki, takođe šef Kosovskog udruženja gastronoma, za BIRN.

"Maskote će ostati ovde u narednih 11 dana", dodao je Kllokoki, misleći na dužinu novih vladinih mera. Pre dva dana, Udruženje gastronoma upozorilo je na proteste nakon što je vlada u ponedeljak nametnula novo zaključavanje od 12 dana. Na osnovu ove odluke, restorani i kafići biće zatvoreni do 18. aprila, mada im je dozvoljeno da nude usluge prevoza i „prolaska kroz“.

Odluka je doneta nakon što je Kosovo početkom aprila zabeležilo povišenje zaraza COVID-om.

Zamenik vođe kosovskih gastronoma, Veton Zuka, rekao je za BIRN portal Priština uvid da su „političke stranke izgubile legitimitet da donose odluke i zatvaraju naše prostorije kada su održavale izborne [skupove] sa 2.000 ili 3.000 ljudi“.

Šef Privredne komore Berat Rukiki rekao je u četvrtak da se na sastanku sa ministrom finansija Hekuranom Muratijem vlada složila da isplati 50 odsto plata radnika u sektorima koji su pogođeni najnovijim merama i da će pokriti 50 odsto kirija za april.

„Naknade će biti dodeljene krajem aprila ili početkom maja“, rekao je Rukiki u objavi na Fejsbuku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading