jogurt
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oko 40 odsto hrane širom sveta završi u smeću - često zbog roka trajanja označenog kao najbolje upotrebiti do (MHD). Međutim, taj datum je samo orijentir, a ne stroga granica. Novinarka Izabel Fister sprovela je lični test: kada jogurt zaista više nije bezbedan?

Najpre je probala obični jogurt kojem se rok trajanja upravo bližio isteku. Ukus i tekstura i dalje su odgovarali svežem jogurtu. I voćni jogurt, koji je bio neotvoren i čuvan u frižideru, imao je očekivan ukus.

Test ukusa pokazao je da su dve nedelje nakon isteka roka oba jogurta i dalje bila jednako dobra. Konzistencija, boja i miris bili su potpuno u redu.

Kako proceniti

"Rok najbolje upotrebiti do označava do kog trenutka proizvod mora da zadrži određeni kvalitet - teksturu, boju, ukus i miris. Nakon toga se često još uvek može bezbedno konzumirati", objašnjava Georg Štraser-Miler, direktor organizacije "Too Good To Go".

Vremenom se ukus može blago promeniti, a čula su najbolji alat za procenu ispravnosti: pogledati, pomirisati, probati i kritički proceniti da li je proizvod još uvek dobar.

domaći jogurt

Foto: Shutterstock

 

 

Posle nekoliko nedelja kod običnog jogurta pojavila se izraženija kiselost, a miris je postao neprijatan. Voćni jogurt takođe više nije mirisao sveže, ali je ukus ostao neutralan.

"Kod roka upotrebiti do, koji važi za ribu, meso i sirove namirnice, treba biti izuzetno strog", upozorava Štraser-Miler.

Pravilo kog se treba držati

Rok najbolje upotrebiti do je samo smernica. Jogurti mogu biti upotrebljivi i nekoliko nedelja nakon isteka roka, pod uslovom da su neotvoreni i čuvani u frižideru. Od treće ili četvrte nedelje preporučuje se posebna pažnja na miris i izgled. Tako je moguće smanjiti bacanje hrane bez ugrožavanja zdravlja.

(Blick.ch)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading