hleb
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako ste primetili da se nekontrolisano gojite, imate problema sa varenjem ili vam se javlja osip na koži, verovato je vreme da izbacite hleb iz ishrane. Uzmite ovo u obzir, jer ste verovatno osetljivi na gluten. Evo kako ćete znati da je upravo ovo u pitanju. 

Imate grčeve u stomaku

Ako ste primetili da vas stomak boli nakon što ste pojeli sendvič ili obično pecivo, razmislite o daljoj konzumaciji jer bi to mogao biti znak osetljivosti na gluten. Nadutost, bolovi, proliv i zatvor simptomi koji se javljaju kod osoba osetljivih na gluten, a poznato je da hleb većinom sadrži gluten.

Osip

domaći hleb

Foto: Shutterstock

 

 

I osip može biti znak da ste osetljivi na gluten. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, čak 10 posto ljudi koji imaju celijakiju razvit će dermatitis herpetiformis odnosno promene na koži koje se manifestiraju kao male tačkice i mehurići na leđima, zadnjicii, kolenima, vlasištu i laktovima.

Šećer u krvi

Poznato je da dijabetičari ne bi smeli jesti rafinirane namirnice pa im se tako preporučuje i hleb od celog zrna.

Gojite se

Prema istraživanju iz 2014. godine, objavljenom u časopisu "BMC Public Health", ako svakog dana pojedete dve šnite belog hleba u riziku ste od debljanja pa ako želite skinuti kilograme, odmah ga izbacite

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading