NAJZDRAVIJU BILJKU NA SVETU LAKO MOŽETE DA GAJITE U SVOJOJ BAŠTI Moćni plodovi su zlata vredni - snaže imunitet i ublažavaju brojne tegobe
Relativno nepoznata do skorijeg vremena, aronija se poslednjih godina sve više gaji.
Njena potrošnja je značajno porasla nakon otkrića njenih neverovatnih zdravstvenih koristi. Naučna istraživanja potvrđuju da aronija ima jaka antioksidativna i antikancerogena svojstva, a čak i mala dnevna količina može pozitivno uticati na organizam.
Foto: Shutterstock
Aronija je višegodišnji listopadni žbun poreklom iz Severne Amerike, a njeni tamnoplavi plodovi liče na borovnice. Međutim, za razliku od slatkih borovnica, aronija je opora i kisela, zbog čega se najčešće konzumira u obliku soka, čaja, džema ili sirupa.
Lako se gaji jer nema prirodnih neprijatelja: njene listove i plodove ne napadaju štetočine. Zato se nikada ne tretira hemikalijama, već raste potpuno prirodno.Pored toga što je otporna na bolesti, podnosi i hladnoću i mraz. Plodovi sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra, a mogu ostati na grmu i do dva meseca.
Foto: Shutterstock
Aronija potiče iz Kanade, a njena lekovita svojstva otkrivena su sedamdesetih godina prošlog veka. Ali američki Indijanci su je poznavali i koristili mnogo ranije.
Ova biljka najbolje uspeva u područjima sa dugim, hladnim zimama i blagim letima. Zato je ubrzo počela da se gaji u Švedskoj, Finskoj i Rusiji, a kasnije i širom sveta.
Aronija ima brojna lekovita svojstva. Čisti ljudski organizam od štetnih materija i korisna je prevencija protiv lakših i težih bolesti. Studije su pokazale da ima i antikancerogena svojstva jer štiti zdrave ćelije, usporava starenje organizma i sprečava razvoj hroničnih bolesti.
Foto: Shutterstock
Dokazano je da aronija podiže ukupni imunitet organizma. Smanjuje upale i sprečava razvoj bakterijskih i virusnih infekcija, ublažava migrene i glavobolje, odlično deluje na cirkulaciju, crevnu sluzokožu i želudac. Sadrži velike količine beta-karotena koji štite kožu i oči, i reguliše rad pankreasa i nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i dijabetičarima.
Aronija se može konzumirati sama, sveža, ali bi vas oštar ukus mogao odbiti. Zato je prerada u sok bez dodatog šećera pogodnija za konzumaciju.
Sadnice aronije mogu se naći u rasadnicima, tako da ako imate baštu lako možete imati svoje drvo ove moćne superbiljke.
Foto: Shutterstock
Pre sadnje izaberite mesto u bašti i iskopajte rupu duboku oko 30 centimetara. Na dno stavite malo stajskog đubriva, pa ga prekrijte zemljom za sadnju i pomešajte ih.
Na tu smesu stavite koren biljke, pa ga prekrijte zemljom. Nabijte zemlju oko biljke i dobro je zalijte.
Prve plodove možete očekivati za dve do tri godine, a uz pravilnu negu i brigu nakon 9 godina možete računati na oko 15 kilograma plodova godišnje sa samo jedne biljke. (Gastro kofer)
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)