čokolada
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Stručnjak sa Univerziteta u Bristolu stvorio je pesmu koja zapravo čini ukus čokolade još boljim kada je slušate.

Muzička numera stvorena je sa ciljem da pojača slatke, glatke, svilenkaste i kremaste note koje prate svaki zalogaj.

Nakon 60 godina istraživanja, koje je otkrilo da visina tona, brzina i tonalitet muzike mogu prevariti mozak da pomisli nešto, nastala je ova kompozicija.

Natali Hajasint, kompozitorka i stručnjakinja za zvuk, kreirala je muzičku numeru koja se sluša dok jedete čokolade -  da bi ukus čokolade bio još bolji.

Njeno istraživanje je otkrilo da svilenkaste, tople melodije u durskom tonalitetu čine ukus čokolade kremastijim i slađim, dok oštre note i brži tonovi pojačavaju gorku notu. 

čokolada

Shuterstoock

 

Pesma traje 90 sekundi, što je tačno onoliko vremena koliko je potrebno da se kockica čokolade istopi na jeziku. Ima tempo od 78 otkucaja u minuti (BPM), a njen aranžman pažljivo je osmišljen.

Klavir stvara osećaj mekoće i slatkoće, gudački instrumenti daju brži, ali topao završetak, dok harfa unosi glatkoću i eleganciju u celokupni doživljaj.

čokolada

Shuterstoock

 

 

Ovaj neobičan eksperiment rezultat je naučnih istraživanja fenomena poznatog kao multisenzorna integracija. To je proces u kojem različita čula međusobno utiču jedno na drugo. 

čokolada

Shuterstoock

 

 

Galaxy Chocolate tvrdi da „Sweetest Melody“ bukvalno pretvara čokoladu u „simfoniju čula“, jer omogućava da uživanje u desertu postane iskustvo koje prevazilazi samo ukus.

Ova inicijativa pokazuje kako uživanje u čokoladi može biti multisenzorno iskustvo koje uključuje sva čula. Moć muzike da pojača naš užitak u čokoladi je uzbudljiva perspektiva – istakla je Hajasint za Oddity Central.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading