"SMEJALI SMO SE, A ON JE ISPAO NAJPAMETNIJI" Dragan iz Obrenovca za 4 godine na novom načinu grejanja uštedeo 7000 evra
Dok cene energenata iz godine u godinu rastu, a troškovi života sve više opterećuju kućne budžete, mnogi građani pokušavaju da pronađu načine kako da se tokom zime ugreju što jeftinije i uštede novac.
Grejanje je danas jedna od najvećih stavki u mesečnim troškovima tokom hladnih meseci. Cena kubika drva kreće se od 50 do 70 evra, u zavisnosti od vrste drveta, tona bukovog peleta košta oko 255 evra, dok je i cena uglja značajno porasla. Uz takve iznose, nije ni čudo što mnogi traže alternativna i pristupačnija rešenja.
Jedan od njih je i Dragan Todorović iz Ljubinića, koji se već nekoliko godina uspešno greje na biomasu — materijal koji većina ljudi smatra otpadom. Njegov dom već četiri godine zagreva sistem koji je sam osmislio i napravio, a zahvaljujući tome njegova porodica je uštedela oko 7.000 evra.
Na početku su mu se smejali
Kako kaže, boljeg i jeftinijeg načina grejanja trenutno nema.
„Na ovaj način naš kućni budžet mesečno opteretimo sa svega 20 evra, a kuća nam je uvek topla“, objašnjava Todorović.
Sve je počelo 2017. godine, kada je uz pomoć porodice napravio kotao i počeo da koristi bale žetvenih ostataka – slame, kukuruzovine i drugih biljnih materijala koji se inače spaljuju ili bacaju. Prema pisanju lokalnih medija, Dragan je u svom selu pionir u korišćenju biomase za grejanje.
„U početku su mi se svi smejali, ali evo – došlo je mojih pet minuta. Uz ove cene ogreva, moj način se pokazao kao najisplativiji. Računao sam – rad, gorivo i prevoz ukupno me koštaju oko 150 evra. To znači da, ako sezona grejanja traje šest meseci, ja mesečno potrošim između 20 i 30 evra“, kaže Dragan i dodaje da su ga već posećivali ljudi iz drugih mesta kako bi videli njegov kotao i precrtali ideju.
Jednostavan, a efikasan sistem
Todorovići se greju na biomasu, a jedino što, kako kaže, treba uraditi jeste da se na svaka dva-tri sata ubaci nova bala u kotao.
„Video sam da se i u Vojvodini sve više ljudi okreće biomasi, jer više nema žetvenih ostataka na njivama. Moj sistem može da zagreje i do 500 kvadrata, a i kad je napolju minus 10, u kući je 25 stepeni“, objašnjava.
Kotao je, kaže, napravljen jednostavno, ali efikasno:
„Zidan je od pune cigle, spojen blatom, kao krušna peć, odozgo posut pepelom, ima sigurnosni ventil ako proključa. Ubacim tri bale slame i za pola sata temperatura vode je 70 stepeni. Suština je da dim ne izlazi napolje jer on greje – čak 30 odsto toplote dolazi od dima. Sve to me je koštalo otprilike kao ogrev za jednu sezonu – oko 1.000 evra.“
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)