SRBI I HRVATI "ZARATILI" OKO GIBANICE Komšije opet dižu galamu, čiji je ovo recept
Na Instagram stranici Taste Atlasa objavljen je video koji predstavlja gibanicu kao srpski specijalitet. „Iako je uobičajena u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom.
To je tradicionalno jelo nalik piti, koje kombinuje filovana testa sa kremastim nadevom od sira i jaja. Ovo jelo može se pripremiti i u slatkoj i u slanoj verziji, u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija. U Srbiji se gibanica obično servira uz jogurt i savršena je kao doručak ili zasitan međuobrok.
Poslužuje se narezana i glavni je sastojak svake svečane prilike, kada se tradicionalno uživa kao hladno predjelo“, stoji u opisu. Odmah su počeli da se pojavljuju besni ljubitelji gibanice iz cele regije, a krenula je rasprava dostojna „bureka sa sirom“.
Krenula velika rasprava
“Gibanica se ne pravi ovako, kore se slažu ili gužvaju“, objasnio je jedan korisnik; “Ovo nije gibanica, ovo je sarajevska pita (ukusnija od ove, ako mene pitate)“, dodao je drugi. Međutim, glavna rasprava bila je o nadevu – treća je rekla da njoj ovo izgleda kao burek, dok je tradicionalna gibanica slatka, sa nadevom od jabuka i maka“. Nikad niste čuli za slatki krompir? Pa, čini se da je za mnoge u Srbiji to nezamislivo – gibanica znači isključivo ona sa sirom i jajima.
U većem delu Balkana gibanica je „poznata“ i kao slana pita, međutim, u nekim regionima taj naziv označava slatku pitu. „U Hrvatskoj postoji međimurska gibanica, a u Sloveniji prekmurska gibanica. Takođe, svaka štrudla od kvasca može se ovde nazvati gibanica. Ono što u Srbiji zovete gibanica, u Hrvatskoj bi bilo ‘pita od mnoštva’, jer je gibanica ovde slatko jelo.“
Međimurska gibanica je tradicionalni desert hrvatske kuhinje, sastavljena od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak četiri vrste nadeva: od oraha, sira, maka i jabuka. Slična je prekmurska, koja takođe ima četiri nadeva pored kora – slatku pavlaku, rendane jabuke, mlevene orahe i mak.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)