OVIM TRIKOVIMA SE SLUŽE MESARI DA VAM PRODAJU BAJATU PILETINU Samo ovako ćete prepoznati da li je sveža, ili je opasna za upotrebu!
Nažalost, neki prodavci se služe trikovima i pokušavaju da prodaju meso koje je dugo stajalo ili gubi svežinu.
Provera datuma proizvodnje i roka upotrebe
Pre kupovine uvek bacite brz pogled na ambalažu i oznake. Datum proizvodnje pokazuje kada je meso zaklano, dok rok upotrebe označava koliko dugo piletina može sigurno stajati u frižideru. Birajte pakovanja kod kojih je rok upotrebe što dalje u budućnosti.
Boja i izgled piletine
Sveža piletina ima bledo-roze boju i ujednačenu teksturu. Sivkasti ili zelenkasti tonovi, mrlje, naborana ili suva površina ukazuju da meso gubi svežinu i bolje ga je zaobići.
Miris kao indikator svežine
Sveža piletina ima neutralan ili neprimetan miris. Ako osetite kiseo, amonijakast ili “riblji” miris, to je znak da meso nije više bezbedno za jelo.
Foto: Shutterstock
Tekstura i tečnost u pakovanju
Sveža piletina pri pritisku brzo vraća oblik i deluje čvrsto. Lepljiva ili sluzava površina, kao i mutna ili žućkasta tečnost, signaliziraju da meso može biti staro ili nepravilno čuvano.
Pažnja na ambalažu
Naduta vakuumska ambalaža ukazuje na stvaranje gasova, dok bilo kakvo curenje ili prelom vakuma znači da je meso bilo izloženo vazduhu i potencijalno kontaminirano.
Primena ovih jednostavnih saveta pomaže da uvek izaberete svežu i kvalitetnu piletinu, izbegnete trovanje hranom i neprijatna iznenađenja za stolom.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)