belo meso
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nažalost, neki prodavci se služe trikovima i pokušavaju da prodaju meso koje je dugo stajalo ili gubi svežinu.

Provera datuma proizvodnje i roka upotrebe

Pre kupovine uvek bacite brz pogled na ambalažu i oznake. Datum proizvodnje pokazuje kada je meso zaklano, dok rok upotrebe označava koliko dugo piletina može sigurno stajati u frižideru. Birajte pakovanja kod kojih je rok upotrebe što dalje u budućnosti.

Boja i izgled piletine

Sveža piletina ima bledo-roze boju i ujednačenu teksturu. Sivkasti ili zelenkasti tonovi, mrlje, naborana ili suva površina ukazuju da meso gubi svežinu i bolje ga je zaobići.

Miris kao indikator svežine

Sveža piletina ima neutralan ili neprimetan miris. Ako osetite kiseo, amonijakast ili “riblji” miris, to je znak da meso nije više bezbedno za jelo.

belo meso

Foto: Shutterstock

 

Tekstura i tečnost u pakovanju

Sveža piletina pri pritisku brzo vraća oblik i deluje čvrsto. Lepljiva ili sluzava površina, kao i mutna ili žućkasta tečnost, signaliziraju da meso može biti staro ili nepravilno čuvano.

Pažnja na ambalažu

Naduta vakuumska ambalaža ukazuje na stvaranje gasova, dok bilo kakvo curenje ili prelom vakuma znači da je meso bilo izloženo vazduhu i potencijalno kontaminirano.

Primena ovih jednostavnih saveta pomaže da uvek izaberete svežu i kvalitetnu piletinu, izbegnete trovanje hranom i neprijatna iznenađenja za stolom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading