Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Prekomerna vlaga i nepravilno skladištenje hrane glavni su krivci za stvaranje leda. Ali postoji jednostavan trik kako sprečiti nakupljanje leda u zamrzivaču - i to bez čestog isključivanja uređaja i vađenja svih namirnica!

Kako sprečiti led u zamrzivaču? Trik koji štedi vreme i struju

Čest problem kod zamrzivača, naročito sandučara, jeste stvaranje debelog sloja leda na zidovima. Do toga dolazi usled prečestog otvaranja vrata i vlage iz loše zatvorenih kesica i posuda. Da biste sprečili stvaranje leda, važno je pravilno pakovati sve namirnice - kesice i kutije moraju biti hermetički zatvorene.

Ali postoji još jedan neverovatan trik - unutrašnjost zamrzivača možete premazati običnim jestivim uljem. Tanak sloj ulja stvoriće zaštitnu barijeru koja će sprečiti kondenzaciju i brzo stvaranje leda. Na ovaj način zamrzivač ostaje suv i čist, a potreba za odmrzavanjem svedena je na minimum.

Zamrzivač

YouTube/Printscreen/BigChillAppliances

 

Trik koji odmah deluje: Namažite ulje i zaboravite na led

Prilikom sledećeg odmrzavanja zamrzivača, kada uklonite naslage leda, obavezno dobro osušite unutrašnjost. Zatim, uz pomoć papirne ubruse ili mekane krpe, premažite zidove i pregrade tankim slojem ulja. Rezultat ćete primetiti već nakon nekoliko dana - led će se mnogo sporije stvarati!

Proverite dihtung i ne pretrpavajte zamrzivač

Ako se led i dalje nakuplja, proverite da li guma na vratima dobro dihtuje. Oštećena ili istrošena guma pušta vlagu unutra, što dodatno ubrzava stvaranje leda. Zamenom dihtunga sprečićete gubitak energije i kvarenje hrane, a i račun za struju biće manji.

Još jedan savet - nemojte pretrpavati zamrzivač. Previše kesica i kutija sprečava pravilan protok vazduha, što dodatno povećava rizik od leda.

Za više korisnih saveta o domaćinstvu i trikovima za kuću, pratite nas svakodnevno!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading