CVEĆE U VAZI OSTAĆE SVEŽE DANIMA Samo dodajte ova 2 sastojka - već ih imate u kuhinji
Jedna ljubiteljka cveća na Tik Toku je otkrila koja dva sastojka dodaje u svoje vaze kako bi njeno kupljeno cveće trajalo „nedeljama“.
Šantel Mila je objasnila da dve osnovne namirnice iz kuhinjskog ormarića mogu doprineti svežini sečenog cveća.
Šantel je savetovala da koristite šećer i belo sirće.
Evo šta treba da uradite:
Napunite vazu vodom i dodajte jednu kašiku šećera, a zatim dodajte dve kašike belog sirćeta da biste zaustavili rast bakterija. Krajeve stabljika isecite pod uglom od 45 stepeni pod vodom i uverite se da su potpuno potopljeni. Ovo će sprečiti ulazak vazduha u stabljike.
Sirće može pomoći da rezano cveće duže traje sprečavajući rast bakterija u vodi u vazi.
- Dodavanje sirćeta rezanom cveću zapravo snižava pH vrednost, što povećava kiselost. Ta kiselost pomaže u stvaranju okruženja manje pogodnog za rast bakterija, koje su često krivci za brzo pogoršanje svežine cveća - objasnili su stručnjaci iz Gardening Know How.
Shuterstoock
Sirće treba koristiti sa drugim sastojkom, nikada samostalno.
Teba koristiti oko dve kašike sirćeta i rastvorenog šećera za svaku vazu od jedne litre.
Šećer je posebno važan za održavanje cveća u životu. Čim se cveće poseče, ono odmah počinje da gubi hranljive materije koje obezbeđuje fotosinteza.
Foto: Shutterstock
Dodavanjem šećera u vodu u vazi, on se rastvara i pomaže u kontinuiranom hranjenju cveća važnim hranljivim materijama dok vremenom apsorbuje vodu.
Međutim, dodavanje šećera cveću može imati svoju cenu. Teleflora je objasnila da šećer takođe podstiče rast bakterija, što može prouzrokovati da vaše cveće loše miriše i na kraju brzo propadne. Zato ga treba kombinovati sa sirćetom, piše Gardening know how.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)