cveće
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Jedna ljubiteljka cveća na Tik Toku je otkrila koja dva sastojka dodaje u svoje vaze kako bi njeno kupljeno cveće trajalo „nedeljama“.

Šantel Mila je objasnila da dve osnovne namirnice iz kuhinjskog ormarića mogu doprineti svežini sečenog cveća.

 

@mama_mila_ All you need is two pantry ingredients to make your fresh flowers last longer 🌸 I love this method and it’s always worked so well for me! Save this video for your Valentines or Galentines Day 💕 #valentinesday #galentinesday #valentinesday2025 #flowertricks #flowerhack #tipsandtricks #mamamilastips ♬ lover - hayden 🎵

 

 Šantel je savetovala da koristite šećer i belo sirće.

Evo šta treba da uradite:

Napunite vazu vodom i dodajte jednu kašiku šećera, a zatim dodajte dve kašike belog sirćeta da biste zaustavili rast bakterija. Krajeve stabljika isecite pod uglom od 45 stepeni pod vodom i uverite se da su potpuno potopljeni. Ovo će sprečiti ulazak vazduha u stabljike.

Sirće može pomoći da rezano cveće duže traje sprečavajući rast bakterija u vodi u vazi.

- Dodavanje sirćeta rezanom cveću zapravo snižava pH vrednost, što povećava kiselost. Ta kiselost pomaže u stvaranju okruženja manje pogodnog za rast bakterija, koje su često krivci za brzo pogoršanje svežine cveća - objasnili su stručnjaci iz Gardening Know How.

cveće

Shuterstoock

 

 

Sirće treba koristiti sa drugim sastojkom, nikada samostalno.

Teba koristiti oko dve kašike sirćeta i rastvorenog šećera za svaku vazu od jedne litre.

Šećer je posebno važan za održavanje cveća u životu. Čim se cveće poseče, ono odmah počinje da gubi hranljive materije koje obezbeđuje fotosinteza.

zamene za šećer

Foto: Shutterstock

 

 

Dodavanjem šećera u vodu u vazi, on se rastvara i pomaže u kontinuiranom hranjenju cveća važnim hranljivim materijama dok vremenom apsorbuje vodu.

Međutim, dodavanje šećera cveću može imati svoju cenu. Teleflora je objasnila da šećer takođe podstiče rast bakterija, što može prouzrokovati da vaše cveće loše miriše i na kraju brzo propadne. Zato ga treba kombinovati sa sirćetom, piše Gardening know how.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading