plava riba
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Plava riba je jedan od glavnih izvora polinezasićenih masnih kiselina. U ovoj kategoriji najpoznatije su omega-3, masti koje pozitivno utiču na prevenciju kardiovaskularnih bolesti jer pomažu u smanjenju krvnog pritiska, povećanju dobrog holesterola i smanjenju lošeg holesterola i triglicerida.

Plava riba se lako prepoznaje - ima plavičastu krljušt. Zbog svog sastava smatra se jednom od najkvalitetnijih namirnica. Dostupna je i trebalo bi da se konzumira bar jednom nedeljno.

plava riba

Shuterstoock

 

Visoko kvalitetna namirnica

Kategorija plave ribe odnosi se na inćune, sardine, tunu, skušu, haringu, sabljarku i parangl. To su obično male ribe, osim tune i sabljarke, koje mogu biti dugačke i do tri metra. 

Plava riba sadrži mnogo polinezasićenih masti i omega-3 kiseline, koje mogu pomoći u proizvodnji dobrog holesterola.

Takođe su bogate proteinima, vitaminima i mineralnim solima, kao što su selen, kalcijum, fosfor i kalijum.

Činjenica da ove ribe žive na otvorenom moru takođe je garancija njihovog kvalitteta, jer su daleko od koncentracija zagađivača koje apsorbuju ribe koje žive duž obala.

plava riba

Shuterstoock

 

Izaberite svežu ribu

Da biste bili sigurni da je plava riba koju birate sveža, trebalo bi da ima čvrstu, glatku i zategnutu kožu. Škrge treba da budu jarko crvene sa svetlim okom. Stomak treba da bude otečen i jarko obojen. Ne sme biti neprijatnog mirisa, a ako je isečena, koža treba dobro da prianja uz kosti.

Ova vrsta ribe je dugo bila deo italijanske gastronomske kulture. Neke vrste su čak prisutne u drevnim tekstovima i oduvek su bile osnovni sastojak mnogih tradicionalnih recepata – od sardina u saor veneteu, do sosa za pijemontsku banja kaodu i testenine sa sicilijanskim sardinama, piše la cuccina italiana.

Tuna, koja je najveća vrsta (pored sabljarke), obično se seče na kriške i jede kao odrezak. Manje sorte plave ribe, kao što su sardine, inćuni ili skuša, lako se kuvaju i čiste. 

plava riba

Shuterstoock

 

Najbolji načini pripreme

Kuvanje na pari ili pečenje su najbolji načini za kuvanje male plave ribe, mada se inćuni, sardine i skuša često prodaju konzervirani u ulju, dimljeni ili sveži.

Mnoge vrste plave ribe su odlične kada se pripreme na roštilju. Mogu i da se kuvajusa paradajizom,

Jedan od načina da se duže čuvaju jeste da se stave u so. Nije retkost da se u prodaju inćuni prekriveni krupnom solju.

 U tom slučaju, očistite so i isperite i očistite ribu.Dodajte malo kvaltetnog maslinovog ulja, čen belog luka, biber i seckani peršun i jednostavno je grilujte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading