Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na Majorki, jednoj od najposećenijih turističkih destinacija Mediterana, zavladala je ozbiljna kriza u ugostiteljstvu. Predsednik Udruženja restorana CAEB, Huanmi Ferer, upozorava da bi se ovog leta moglo zatvoriti na stotine restorana, jer sezona ne beleži očekivani promet, a turistička potrošnja je drastično pala.

– Situacija je veoma teška. Veoma smo zabrinuti zbog poslovnih rezultata. Mnogi neće preživeti. Ovako loše leto nismo imali još od perioda pre pandemije – kaže Ferer.

Puni smeštaji, prazni restorani

Kako navodi, maj je bio razočaravajući zbog lošeg vremena, jun nije bio ništa bolji, a isti trend se nastavlja i tokom jula. Iako je noću situacija nešto življa nego u vreme ručka, to je i dalje daleko ispod očekivanja.

– U proseku, broj gostiju pao je za 5–6 odsto, ali u nekim delovima, poput Port Sojera, Sant Elma i Port Alkudije, beležimo pad i do 40 odsto. Od potpune popunjenosti spali smo na svega 60 odsto – ističe Ferer.

U Palmi je situacija posebno zabrinjavajuća duž šetališta Paseo Maritimo. – Imamo oko 20 odsto manje gostiju nego prošlog leta. Mnogima je ovo leto prava noćna mora. Mesec koji je nekada bio najjači u godini sada ne može ni da se pokrene – kaže on.

Fenomen “paradajz turisti”

Iako su ulice Palme pune turista, većina njih ne dolazi u restorane. Ferer ih opisuje kao “paradajz turisti” – dolaze organizovano, često s jeftinim aranžmanima, i sa sobom donose hranu. Procenjuje se da je promet u gradskim restoranima pao za 8–10 odsto.

Turisti štede na svemu

Razlog je jednostavan – turisti imaju isti budžet kao ranije, ali su cene letova i hotela značajno porasle, pa moraju da štede. – Manje jedu, manje piju, ne naručuju vino, štede na svemu. Potrošnja po stolu pala je u proseku za 10 do 12 odsto – objašnjava Ferer.

Rastu troškovi, pada zarada

S druge strane, restorani se bore s rastućim troškovima. Porezi su viši, kirije rastu, cene namirnica skaču, a nove kolektivne odredbe podigle su i plate zaposlenima. – Mnoge firme neće moći da pokriju troškove, čak ni da prežive sezonu – upozorava Ferer.

Prošle godine zatvoreno je 370 restorana na Majorki, a ove se očekuje još veći broj. Kako kaže Ferer, u toku je restrukturiranje koje pogađa sve osim onih na najnižem kraju tržišta. – Došli smo do toga da restorani u Port Sojeru šalju osoblje na kolektivni odmor – usred jula – zaključuje on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading