MALO GRČKO OSTRVO PROGLAŠENO ZA NAJLEPŠE U EVROPI Turisti ga obožavaju - evo zbog čega
Iako je svake godine na listi, Paros je zauzeo prvo mesto prvi put od 2020. godine, a čitaoci ga predstavljaju čak kao najbolje ostrvo na svetu.
Paros je proglašen za najbolje ostrvo prema ocenama čitalaca - ima visoku zbirnu ocenu 96.50.
Ovo egejsko ostrvo se svake godine nalazi na listi najboljih evropskih ostrva.
Ove godine zauzima prvo mesto prvi put od 2020. godine – čitaoci su Paros nazvali ne samo svojim omiljenim ostrvom u Evropi, već i najboljim na svetu.
Učesnici ankete su istakli svežinu morskih plodova, mogućnosti za kupovinu, prirodne lepote i toplo gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Međutim, ono što je zaista izdvojilo ovu destinaciju bila je sama raznolikost stvari koje treba videti i raditi.
„ Ima više mogućnosti za istraživanje nego što sam očekivao“, napisao je jedan čitalac. „Iznenađenja na svakom uglu“, dodao je, prenosi Travel and Leisure.
Paros je bio poznat u antici po svojim kamenolomima belog mermera. Takozvani „parski mermer“ bio je veoma tražen zbog svog vrhunskog kvaliteta, za upotrebu u arhitekturi i vajarstvu.
Neka od remek-dela antičke grčke skulpture napravljena su od ovog čisto belog, providnog materijala. Statue Hermesa od Praksitela, Venere Miloske ( Afrodite sa Milosa), Nike sa Samotrake, Nike iz Pajonija i Karijatide sa Erehtejona u Akropolju u Atini, su neki od najpopularnijih spomenika napravljenih od ovog mermera.
Neki od najpoznatijih vajara, slikara i pesnika antičke Grčke potiču sa Parosa. Ostrvo je bilo administrativno i trgovačko središte u Egejskom moru.
Tokom istorije osvajali su ga Rimljani, Vizantinci, Franci, Mlečani i Osmanlije. Danas na celom ostrvu postoje arjeološki lokaliteti.
Snežnobeli Paros poznat je i kao uzbudljiva destinacija za ljubitelje sportova na vodii. Ovde se mogu obići tradicionalna sela, uživati u divnim pejzažima, prelepim plažama i bistrom moru, kao i tradicionalnom gostoprimstvu lokalaca, piše Visit Greece.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)