šargarepa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ali umesto bronzanog blaženstva, neki ljudi postaju narandžasti — ili, još gore, završavaju u bolnici.

,,Lažni ten je postao preskup, vreme je da počnem sa šargarepom'' izjavila je jedna korisnica društvene mreže x, i u objavi pokazala 6 konzervi seckane šargarepe.

Nekoliko dana kasnije objavila je novu fotografiju uz komentar  ''Upozorenje, trend sa šargarepom me je poslao u bolnicu.''

Konzumiranje šargarepe navodno potamnjuje ten na prirodan način, dajući koži topliju, bronzanu nijansu. Ali ako preterate sa šargarepom, mogli biste završiti sa karotenemijom - prilično bezopasnim stanjem koje doslovno pretvara vašu kožu u žuto-narandžastu zbog „visokih nivoa beta-karotena u krvi“, prema Very Well Health-u.

Takođe, zdravstveni stručnjaci upozoravaju na prekomernu konzumaciju soli u  šargarepama iz konzerve, navodeći da konzerve sadrže duplo veću dozu natrijuma od dnevno preporučene doze. 

Šargarepe same po sebi nisu neprijatelj — naprotiv. Napunjene vlaknima, vitaminom K, kalcijumom i antioksidansima koji poboljšavaju vid, one su odlična užina kada se jedu u umerenim količinama.

Ljudi koji žele da učestvuju u ovom trendu treba da budu oprezni.

"Pošto su poznate po tome što doprinose zdravlju očiju i vidu, šargarepe se smatraju bogatim izvorom vitamina A, ali zapravo ne sadrže aktivni oblik vitamina A," rekla je Rosi Roas, nutricionista.

"Umesto toga, šargarepe su pune karotenoida, prvenstveno beta-karotena, koji se može pretvoriti u aktivni vitamin A. Naše telo može da reguliše ovu konverziju, tako da toksičnost nije problem."

Ali kada se povrće konzumira iz konzerve, pogotovo u prekomernoj količini, to može predstavljati značajan rizik za zdravlje, prenosi independent. 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading