đumbir
Foto: Shutterstock/Shuterstoock

Đumbir je trajna je krtolasta biljka čiji se podzemni deo već hiljadama godina koristi kao hrana i lek, a popularan je kao zimski začin. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva pa je odličan za konzumaciju sa medom i limunom u vreme prehlada. Koristi se i u raznim jelima kojima daje svoj specifičan ljutkasti ukus.

Ako želite da uzgojite svoj đumbir potrebni su vam posuda, koren biljke, voda i malo volje i strpljenja.

đumbir

Shuterstoock

 

Potreban je koren đumbira

Za sadnju je potreban sveži koren đumbira. Poželjno je da ima vidljive male izbočine - na kojima će sa vremenom izbiti novi izdanci. 

Koren podelite na nekoliko komada, a svaki komad treba da ima jedan pupoljak iz kog će biljka da raste.

Za sadnju đumbira potrebna je kvalitetna zemlja, organski kompost i malo peska, prenosi gardeningknowhow.

đumbir

Shuterstoock

 

Sadnja đumbira je jednostavna

Sadnja se obavlja na sledeći način:

Dve trećine posude napuni se kompostom koji je prethodno pomešan sa malo peska. U kompost zabodite komad svežeg đumbira tako da viri samo mesto budućeg izdanka.

Dodajte sloj zemlje tek toliko da se prekrije koren đumbira. Sve dobro zalijte.
Posuda može da se pokrije plastičnom vrećicom kako bi se zadržala vlaga. Mesto koje odgovara đumbiru je ono koje je delimično izloženo sunčevoj svetlosti.

đumbir

Shuterstoock

 

Pazite na vlagu

Tokom klijanja, treba da pazite na vlagu. Ukoliko koren ostane suv, neće se dobro razvijati. Ipak, ne treba da bude ni previše vlage jer će doći do truljenja korena.

Kada izdanci niknu, sa posude je potrebno ukloniti vrećicu, a posudu sa đumbirom premestiti u toplu sobu sa puno prirodne svetlosti. Idealna temperatura sobe je oko 24°C. Svež koren đumbira biće spreman za konzumaciju u roku od šest do osam meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading