Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Beli luk je poznat kao moćan prirodni lek protiv prehlade i gripa, ali i kao veliki neprijatelj svežeg daha. Iako jača imunitet i štiti od infekcija, miris belog luka nakon jela može da se zadrži satima – pa čak i danima.

Razlog leži u jedinjenjima sumpora koja se oslobađaju tokom varenja i dospevaju direktno u krvotok. To znači da neprijatan miris ne dolazi samo iz usta – već i iz pluća, kože, pa čak i znoja.

Osveživači daha mogu prikriti miris na kratko, ali ne rešavaju njegov unutrašnji izvor – krvotok. Zbog toga je efekat privremen, a beli luk se i dalje „oseća iznutra“.

Naučnici su otkrili da određene namirnice bogate fenolima mogu znatno ublažiti miris belog luka u dahu. Najefikasnije su:

  • Jabuka
  • Zelena salata
  • Nana (menta)
  • Cikorija
  • Celer
  • Krompir
  • Pečurke
  • Bosiljak
  • Peršun
peršun

 

 

Ove namirnice sadrže fenole, koji u hemijskoj reakciji vezuju sumporna jedinjenja iz belog luka i neutrališu ih.

Upotrebom masenog spektrometra, istraživači su analizirali molekule u dahu dobrovoljaca pre i nakon konzumacije pomenutih namirnica. Rezultati su pokazali značajno smanjenje nivoa sumpora, posebno kod onih koji su pojeli zelenu salatu i nanu.

Zanimljivo je da iako zelena salata sadrži manje fenola od nane, pokazala se gotovo jednako efikasnom u uklanjanju mirisa.

Ako volite beli luk, ali ne želite da to svi oko vas znaju – uz obrok pojedite malo zelene salate ili jabuku. Vaš dah će vam biti zahvalan!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading