jaja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Ali jedna sitna greška može da upropasti sav trud: pucanje jaja tokom kuvanja.

Srećom, otkriven je genijalan trik koji sprečava pucanje jaja, a sve što vam je potrebno već imate u kuhinji – običan limun.

Zašto jaja pucaju tokom kuvanja?

Pucanje najčešće izazivaju:

  • nagla promena temperature,
  • previše zbijena jaja u šerpi,
  • tanka ljuska, posebno kod belih jaja,
  • loš kvalitet ili starost jajeta.

Dodavanje limunovog soka u vodu za kuvanje jaja ne samo da sprečava pucanje, već i olakšava ljuštenje, čak i kod svežih domaćih jaja koja se najteže čiste.

Limunska kiselina omekšava ljusku i jača belance. Ako ljuska i pukne, belance ostaje u jajetu, ne izliva se, a jaje i dalje izgleda savršeno.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Uputstvo korak po korak:

  • Jaja stavite u šerpu i prelijte ih hladnom vodom.
  • Dodajte 2-3 kašike sveže ceđenog limunovog soka.
  • Kuvajte na srednjoj temperaturi do željene tvrdoće.
  • Nakon kuvanja, prebacite jaja u hladnu vodu – ovo dodatno olakšava ljuštenje.
  • Za proveru svežine jaja, stavite ih u činiju s vodom:

    • sveža jaja tonu,
    • stara plutaju – izbegavajte ih za kuvanje.

    Ovaj prirodni trik s limunom postao je pravi praznični hit u kuhinji, a korisnici na društvenim mrežama masovno ga preporučuju.

    Isprobajte već danas i recite zauvek zbogom slomljenim ljuskama i stresu u kuhinji!

    BONUS VIDEO

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Tagovi

    Komentari (0)

    Loading