KOJI SASTOJCI ČINE PARFEME NAJSKUPLJIMA? Ovi sastojci podižu cenu mirisa na najviši nivo
Među najskupljim i najčudnijim sastojcima u parfemima su neki koji zahtevaju specifične uslove za ekstrakciju ili su retki i teški za dobijanje.
Jedan od najskupljih sastojaka je iris (perunika), čiji se koreni koriste za proizvodnju irisove arome.
Proces ekstrakcije traje dugo, a koreni moraju da se suše čak tri godine pre nego što postanu pogodni za upotrebu u parfemima.
Zbog ovih kompleksnih procesa, iris je jedan od najskupljih i najcenjenijih sastojaka u svetu parfema.
Takođe, oud (agarwood) je jedan od najskupljih sastojaka koji se koristi u parfemima.
Ovaj sastojak dolazi od stabla Aquilaria, koje proizvodi mirisnu smolu kao odgovor na infekciju.
Oud je cenjen zbog svog bogatog, drvenastog mirisa, a zbog svoje retkosti i specifične proizvodnje, može biti izuzetno skup.
Foto: Shutterstock
Još jedan vrlo cenjen sastojak je ambergris, supstanca koja nastaje u probavnom sistemu kitova.
Ambergris se koristi u parfemima zbog svog mošusnog mirisa, a njegova visoka cena rezultat je retkosti i specifičnosti procesa prikupljanja, jer se često mora pronaći na obali.
Iako se danas često sintetički proizvodi, civet je još jedan neobičan sastojak parfema.
To su izlučevine civeta, male afričke životinje, koje daju intenzivan, mošusni miris.
Prirodni civet je vrlo skup i retko se koristi u modernim parfemima.
Na kraju, šafran se takođe koristi u parfemima zbog svog jedinstvenog mirisa, iako je poznat pre svega kao začin.
Njegova proizvodnja je vrlo radno intenzivna, a zbog toga šafran predstavlja luksuzni sastojak u svetu parfema.
Kombinacija ovih sastojaka u parfemima ne samo da stvara jedinstvene mirisne profile, već značajno utiče i na cenu finalnog proizvoda.
Parfemi sa ovakvim sastojcima su luksuzni, elegantni i retki, zbog čega se smatraju pravim remek-delima draguljarske industrije.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)