banane
Foto: Shutterstock

Banane su jedan od najpopularnijih i najhranjivijih plodova na svetu.

Pored toga što su ukusne, one su bogate kalijumom, vitaminom B6, vitaminom C i vlaknima, što ih čini odličnim izvorom energije i korisnim za zdravlje.

Kalijum iz banana pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u organizmu, a vlakna poboljšavaju probavu.

Kada je u pitanju zrelost banana, postoji nekoliko faza u kojima su idealne za konzumaciju, u zavisnosti od toga šta tražite.

Nezrele, zelene banane sadrže više skroba, što ih čini pogodnim za duži osećaj sitosti.

Ove banane imaju niži sadržaj šećera, pa se mogu koristiti i za pripremu jela u kojima je potrebna čvrsta tekstura, kao što su pečene banane ili kao sastojak za smutije.

bababa

Foto: printscreen/TikTok

 

Kada banane postanu potpuno zrele, njihov sadržaj šećera raste, a skrob se pretvara u jednostavne šećere, što ih čini slađim i lakšim za varenje.

Zrele banane, sa žutom korom i nekoliko smeđih tačkica, često su najukusnije i najlakše se vare, dok istovremeno pružaju najveći broj hranljivih materija.

Međutim, prezrele banane koje su gotovo potpuno smeđe sadrže mnogo više šećera i manje vlakana i vitamina, što može uticati na njihov nutritivni profil.

Iako nisu najbogatije nutrijentima, ove banane su odlične za pripremu kolača, pite ili kao zaslađivač u raznim receptima.

Dakle, najbolja banana za jelo zavisi od toga šta želite. 

Ako tražite bananu koja je bogata vlaknima i može vas zasititi, zelena banana je pravi izbor.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading