beli luk
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Mnogi stručnjaci ističu da ljuska sadrži više vrednih materija od samog belog luka.

Bogata flavonolima – Pomaže u snižavanju krvnog pritiska i sprečava taloženje naslaga u arterijama.

Izvor vlakana – Podržava zdravlje probave i reguliše nivo holesterola.

Prirodni antioksidans – Štiti ćelije od oštećenja i smanjuje rizik od određenih vrsta karcinoma.

Evo kako možete iskoristiti ljuske belog luka u ishrani: 


1. Dodatak supama i čorbama

Ljusku belog luka možete dodati svim sastojcima dok kuvate supu. Nakon kuvanja, jednostavno je izvadite prilikom ceđenja. Ako ne volite intenzivan ukus, koristite samo jednu do dve kašičice ljuski.

francuska supa

Foto: Shutterstock

 

 

2. Napravite čaj od ljuske belog luka

Potopite ljuske u ključalu vodu i ostavite nekoliko minuta. Ovaj čaj može pomoći u jačanju imuniteta i detoksikaciji organizma.

3. Kuvanje sa pirinčem i sosevima

Voda u kojoj se kuva ljuska belog luka može se koristiti za pripremu pirinča, soseva i variva.

4. Pečeni beli luk u ljusci

Pečenje belog luka sa ljuskom pojačava njegovu aromu i čuva hranljive sastojke. Umotajte glavicu u alu-foliju i pecite na 180°C oko 40 minuta. Pečeni beli luk možete čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest nedelja.

pečeni beli luk

Foto: Shutterstock

 

 

5. Zamrzavanje za kasniju upotrebu

Ako ne koristite odmah, ljuske možete sačuvati u zamrzivaču i dodavati ih u gulaše, pasulj, čorbe i variva.

Da biste izbegli unos pesticida, preporučuje se korišćenje organski uzgajanog belog luka.

Ne bacajte ljuske belog luka – iskoristite ih za poboljšanje zdravlja i kulinarske specijalitete!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading